ЈАС – ЦРНА ОВЦА

Ова со црнава овца испадна многу интересно. Мислам правецот во кој се разви дискусијата и различните реакции. Едни мислат дека е тоа израз на елитизам, други на двоење, трети дека тие што се нарекуваат црни овци, всушност и не се баш црни овци, а четврти дека не може некој сам да си се нарече црна […]

ВЕРОНАУКА (21)

Продолжувам со посланијата на светиот и многу изнашетан Павле. Посланијата до Коринтјаните се неверојатно поучни од аспект на расчистување на некои широко распространети заблуди. Прво, тоа е заблудата за едноумието. Имено, подолго време не убедуваа(Ñ‚) дека едноумието е “комуњарска“ творба и дека треба најсериозно да му се спротиставиме за да изградиме демократско плуралистичко општетсво во […]