ПРВИ ПОВРЕДИ НА ИЗБИРАЧКОТО ПРАВО

Проблеми за кои може да се интервенира пред ДИК, во медиумите и пред меѓународните структури: ВМРО-ДПМНЕ го спречува фактичкото искористување на можноста да се предложи кандидат од 10000 граѓани со тоа што се впушти во собирање потписи за кандидатот зад кој застана оваа партија. Имено, според член 81 од Уставот на РМ “Кандидат за претседател […]

ЗА ШТО СЕ БИРА ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ДРЖАВАТА

Во предизборно – изборните кампањи веќе почнаа да се спомнуваат разно-разни работи кои кандидатите за Претседател на државата ќе направат доколку бидат избрани на оваа функција (влез во Европа, прекин на изолационизмот, решение на спорот со името, обединување, давање глас на тие кои го немаат, па тадури и економска благосостојба во земјата).

ПРЕцЕДАТЕЛИЈАДА (4)-Ѓорѓи Иванов

Многу ми беше тешко да седнам да напишам збор два за кандидатот за претседател на ВМРО-ДПМНЕ Ѓорѓи Иванов. Не дека не го сакам или го сакам. Едноставно впечатокот за него ми е толку безличен што морам прилично да се потрудам за да може да оформам некоја слика и мислење. Тој себе си се нарекува обичен. […]

ПРЕцЕДАТЕЛИЈАДА (3)-Љубомир Фрчковски

Ако се имаат предвид основните функции на претседателот на државата (да ја претставува државата и да биде врховен командант на вооружените сили) изборот на Љубомир Фрчковски за кандидат за претседател на СДСМ претставува повеќе од чуден избор.

ПРЕцЕДАТЕЛИЈАДА (2)

Кои пораки ги добивме во предвечерието на претседателските избори? I Не е важно: 1. Кои се квалитетите на претседателскиот кандидат поврзани со функцијата Претседател на државата 2. Со каков тим зад себе ќе настапи кандидатот 3. Каква програма ќе понуди 4. Што мислат граѓаните II Важно е: 1. Да се најде кандидат кој најмалку ќе […]