ПРЕцЕДАТЕЛИЈАДА (6)- изборни изјави

На прашањето за постоењето на дискриминација и посебно дискриминирање на луѓето со нехетеросексуална определба, предложениот кандидат за претседател, Ѓорѓи Иванов, изјавил дека во Македонија не постои дискриминација од ваков вид и дека хомосексуалците сами се стигматизираат.

Оваа изјава е посебно интересна во контекстот на програмските определби на партијата којашто го предложи за кандидат, според кои хомосексуалноста претставува болест или, знак на болно општетсво.

Сметам дека прв индикатор со кој треба да се проценува соодветноста на идните претседателски кандидати претставува токму нивниот став кон дискриминацијата. Прво, декларативен, а потоа може да се зборува и за разликата меѓу зборовите и делата (како во случајот на вториот предложен претседателски кандидат, Љубомир Фрчковски).

Leave a comment

Your email address will not be published.