ШТО ПОДРАЗБИРА ПОД ПОЛИЦИЈА ИВАН КОТЕВСКИ?

Господинот Иво Котевски  ни соопшти дека доколку не можат да си обезбедат заштита организаторите на некој протест тие можат да побараат заштита од МВР за што ќе платат. Според Законот за полиција: Член 3 Основна функција на Полицијата е заштита и почитување на основните слободи и права на човекот и граѓанинот гарантирани со Уставот на […]

ЦРКВА, КОНФЛИКТ, ВЛАСТ

Насилство. Тепање. Навредување. Омраза. Која жестина и непомирливост. Дали си со “нас” или си со “нив”? Ако не си наш, тогаш си нивен. Ѓубре. Изрод. Колку е лесно да ги нахушкаш луѓето едни против други:  “збирштина од геј и атеисти ќе се обидат да шират гадости под закрила за грижа на архитектурата на градот, а […]

БЕЗ ЗАШТИТА

Македонските граѓани остануваат апсолутнот без никаква заштита во однос на урбанистичката мафија и политичкото самоволие на власта. Уставниот суд го аминува неправното и незаконско делување на најотворен и најгрд начин. Со решението У.Број: 154/2008-0-0 од 02/25/2009 Уставниот суд го обесмисли сопственото постоење и се дефинираше како марионета на власта. Ви препорачувам да го прочитате решението […]

Толкување на Законот по ВМРО?

Според  Изборниот законик: Член 7 (1) Кандидат за претседател на Републиката може да биде лице кое гиисполнува условите за избор на претседател на Републиката утврдени со Уставот. (2) Право да биде избран за пратеник, член на совет и градоначалникима секој државјанин на Република Македонија, ако: – наполнил 18 години живот, – има деловна способност, – […]

ОТВОРЕНО ПИСМО ИСПРАТЕНО ДО КОАЛИЦИЈАТА ЗА ЕДНАКВОСТ

Во денешен Вечер пишува: Општините останаа без штикли Мислам дека е ова пораз и на невладиниот сектор и на нас самите како коалиција за еднаквост. Очигледно има некои работи за кои сме спремни многу да зборуваме, меѓутоа кога имаме можност да се покажеме на дело никаде не нема. Почнувам да се прашувам за тоа зошто […]