ОТВОРЕНО ПИСМО ИСПРАТЕНО ДО КОАЛИЦИЈАТА ЗА ЕДНАКВОСТ

Во денешен Вечер пишува: Општините останаа без штикли

Мислам дека е ова пораз и на невладиниот сектор и на нас самите како коалиција за еднаквост. Очигледно има некои работи за кои сме спремни многу да зборуваме, меѓутоа кога имаме можност да се покажеме на дело никаде не нема. Почнувам да се прашувам за тоа зошто постоиме?

Не можам да кажам дека јас лично не сум разочарана. Од 220000 гласачи јас добив 7600 гласа. Во овие гласови се сигурно најголем дел од членови на ЛДП и во овие гласови се собрани сите малцински групи кои можеме да ги застапуваме (жени, постари, ЛГБТ, лица со посебни потреби, Роми, …)?  Бројката покажува дека ниту една од овие групи не виде можност да добие нешто со тоа што јас ќе станам градоначалничка. Бројката кај противкандидатите покажува дека сите тие виделе повеќе корист од тоа Коце Трајановски и Тито Петковски да бидат градоначалници. Во оние 160000 гласови дадени за Коце Трајановски и Тито Петковски сигурна сум дека има многу повеќе припадници на групите за кои дискриминацијата е секојдневие отколку меѓи оние 7600 гласови дадени за мене. Се прашувам, што очекуваат припадниците на овие групи од било кој од овие кандидати кога ќе стане градоначалник? Или можеби ние само се залажуваме дека во Македонија има дискриминација и се бориме со непријател што не постои?

Не сакам ни да зборувам за оние 250000 кои не излегле на гласање, а кои тврдат дека со тоа се спротиставиле на се она што се случува во Македонија. Не е точно дека со чинот на негласање не го дале својот глас. Со тоа што не излегле и не го дале гласот за некој друг, тие всушност гласале за Коце Трајановски или за Тито Петковски.

Мојот став е дека држава во којашто нема ниту една жена градоначаник не може да биде демократска држава. Таа држава мора многу да се загрижи за својата иднина.

И, мојот став е дека држава во којашто невладините организации не можат да се мобилизираат и да го дадат својот глас на некој за кој претпоставуваат дека може многу да направи за нив има голем проблем со цивилниот сектор. Таа држава треба да изоди уште многу пат пред да има шанса да излезе од калта во која заглибила.

Јас пробав, вие не ме поддржавте. И тоа ќе остане факт што и да правиме понатаму. Жалам за изгубената можност за сите нас.

Leave a comment

Your email address will not be published.