РАБОТНИЦИТЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА НЕМААТ СИНДИКАТИ

Прво ми дојде под рака колумната на Виктор Трифуновски. Знаете оној мрсничок блогер-капиталист кој смета дека цедењето на луѓето за личен интерес претставува врв на човечкиот развој. Според него: грижата за другите е наследство од тоталитаризмот, а 1 Мај е дел од срамното минато кое  треба што е можно побргу да се заборави. Глупост ко […]

РАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ГРИЗЕ

Поглаварот на МПЦ направи еден од смртните гревови: излажа. Отворено, без срам, во време на големите пости, во име на Господа и Исуса Христа. Тој изјави дека имало погром на црквата и на верниците во периодот до осамостојувањето на Република Македонија. Прогонот на православната црква во периодот на “комунизмот“ меѓу другото се состоеше во: 1. […]

ЦРКВА ПРОТИВ УСТАВЕН СУД

Во врска со одлуката на Уставниот суд за укинување на членот 26 од Законот за основно образование со којшто се воведува веронаука во формалното образование, Поглаварот на МПЦ повика на непочитување на одлуката на Уставниот суд и спротиставување на граѓаните на спроведувањето на оваа одлука. Со тоа се воспоставени две крајности во однос на одлуките […]

ГРЕШКА

Во текот на мојата работа со Хелсиншкиот комитете имав можност да видам различни пресуди на нашите судови. Кога видов образложение на пресуда во кое се вели: “судот не им поклони верба на зборовите на обвинетиот заради тоа што беше очигледно дека тој се брани“, мислев дека сум видела се и дека нашето судство го достигнало […]

ДИСКУСИЈА – СТРОГО ЗАБРАНЕТА

Со 44 гласови против, 1 воздржан и 15 гласови за, денес Собранието на Република Македонија го одби барањето на Постојаната анкетна комисија за човекови права на дневен ред да се стави донесување на Резолуција rezolucija за заштита на човековите права и основни слободи (а во врска со настаните од 28.03.2009). Значи, не е гласано против […]