ДИСКУСИЈА – СТРОГО ЗАБРАНЕТА

Со 44 гласови против, 1 воздржан и 15 гласови за, денес Собранието на Република Македонија го одби барањето на Постојаната анкетна комисија за човекови права на дневен ред да се стави донесување на Резолуција rezolucija за заштита на човековите права и основни слободи (а во врска со настаните од 28.03.2009).

Значи, не е гласано против донесувањето на Резолуција, туку против отворањето расправа за Резолуцијата.

Со ова продолжува стратегијата на актуелната власт да се забрани било каков разговр, да се оневозможи изнесување на различни мислења, да се осуети било кој обид за влијание во процесот на донесување на одлучувањето од страна на било кого.

Процесот започна со пропагандата за едноумие и обединување на сите околу исти вредности, продолжи со донесувањето на 170 закони по скратена постапка, се прошири со укинувањето на јавните раправи на локално ниво, а сега се одзема дури и можноста за расправа на самите пратеници.

Улицата станува единствено место каде што може нешто да се каже. Тепањето е секогаш можен зачин.

Leave a comment

Your email address will not be published.