ЗА ЕКСТЕРНОТО ОЦЕНУВАЊЕ

Не се согласувам со причината која беше дадена од страна на Уставниот суд, како причина заради којашто  екстерното оценување може да се смета за противуставно.  Не мислам дека учеството на Министерството за образование претставува упад во образовниот процес (посебно ако се има предвид поставеноста на ова министерство во нашиот систем, надлежностите коишто ги има и […]

ПОДИГАЊЕ НА ОПТИМИЗМОТ

Навистина за бадијала Владата ги троши парите за кампањи за подигање на оптимизмот. Јас мислам дека е доволно секој ден од сабајле да ни пуштат известувања од активностите на Владата и веднаш животот станува весел и човек не може да не биде оптимистички настроен. Имено, ако оваа држава може да опстане со ваква Влада и […]

ТРЕТА ИНИЦИЈАТИВА ПОВРЗАНА СО ПРОМЕНИТЕ НАПРАВЕНИ ВО ДЕТАЛНИОТ УРБАНИСТИЧКИ ПЛАН НА ОПШТИНА ЦЕНТАР – МАЛ РИНГ

Иницијативата е поднесена на 18.05.2009 година. И Т Н О  Е! ВРЕМЕНА МЕРКА ДО УСТАВНИОТ СУД НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА -   СКОПЈЕ Врз основа на член 50 став 3 од Уставот на Република Македонија и член 12 од Деловникот на Уставниот суд на Република Македонија (,,Службен весник на Република Македонија,, број 70/1992), поднесуваме И  Н  И  […]

ГРАДЕЊЕ

Во последно време во повеќе наврати ја слушнав фразата: овие барем градат за разлика од оние другите коишто само крадеа и рушеа. Тоа “овие“ се однесува на актуелната власт на ВМРО-ДПМНЕ, а “оние“ се сите други. Вака на прв поглед убаво звучи. Главно е нешто да се гради, да се создава. Нешто што се гледа […]

ЗА ЦРКАВАТА, СПОМЕНИЦИТЕ, ПЛОШТАДОТ И СВЕТСКИТЕ МЕТРОПОЛИ

Црква на плоштад. Не убедуваат дека секоја метропола има. Така бил редот. И слики дури, од разни метрополи. И црквите на средина. Моќни. И споменици на војсководци. Некој од архитектите го употреби терминот ТУРБОФОЛК, во описот на она што се случува со архитектурата во Република Македонија во последните години. Мислам дека споредбата е многу соодветна. […]