ЗА ЕНЦИКЛОПЕДИЈАТА

Последниве неколку дена се појавија многу интересни написи и изјави поврзани со излегувањето на “Македонската енциклопедија“ . Се зборува за скандал, за навреди, се бара повлекување на енциклопедијата или, во најмала мера, нејзино преправање. Јас не сум ја видела Енциклопедијата (за жал). Не знам што пишува во неа. Меѓутоа сум видела многу други енциклопедии и […]

ОВАА ВЛАСТ ТРЕБА ДА СЕ СМЕНИ ИЛИ ДА БИДЕ СМЕНЕТА – АМА НЕМА КОЈ И НЕМА СО КОГО

Секогаш кога можам го гледам собранискиот канал. Многу поучно, и смешно и воопшто (што би рекле браќата Бугари) развлекателно. Ама вчера ептен се изнасмеав. Со опозицијата и нејзината непатворена глупост. Се разбира ѕвезда беше познатиот Макрадули. Човекот се зафати со анализа на одредбите за бенефициран стаж дадени во Законот за работни односи (предлогот за измени) […]

ОВАА ВЛАСТ ТРЕБА ДА СЕ СМЕНИ ИЛИ ДА БИДЕ СМЕНЕТА

За приправниците на нашата политичка сцена И многу поголеми држави не би можеле да го преживеат овој наплив на лаицизам и незнаење, а камоли нашата. Непрофесионалноста и нестручноста се шират како зараза низ ткивото на државата, а слабоста на организмот веќе не може да се прикрива со шминка. Најстрашното е што наместо да се дијагностицира […]

ОВАА ВЛАСТ ТРЕБА ДА СЕ СМЕНИ ИЛИ ДА БИДЕ СМЕНЕТА

Незнаењето е навистина многу страшна работа и не заскокнува на секој чекор. Се што може наопаку да биде сфатено, погрешно да биде направено и  извитоперено во својата негативна спротивност, оваа власт успева да го направи со неверојатен успех, конзистентност и посветеност. Последниот пример е интернет страната на Министерството за образование. Интернетот треба да биде алатка […]

АНОНИМУСИ ВО ДИПЛОМАТИЈАТА

Дипломатското делување е составено од многу знаење, уште повеќе искуство и мрежа од познанаства. Лобист во дипломатијата може да биде човек кој е многу добро информиран, има големо знаење за материјата, кој е пробивен и сигурен во себе. Голем број од лобистите (посебно во дипломатијата) доаѓаат од редот на луѓе кои изградиле кариера како законотворци, […]