Уставниот суд – гробар на македонскиот унитаризам

Одлуката на Уставниот ни суд (У.бр.284/2009 и У.бр.70/2010 од 14.07.2010 г.) за укинување на Ñ‚. 2 од Решението на Министерот за образование околу изучувањето на македонскиот јазик во основните училишта ни (објавена во Сл.в. 98/2010) не е грешка, не е катастрофа туку е – КАТАКЛИЗМА. Уште пред да одам на одмор ме удри јанза. По […]

МИНИСТЕРОТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ ТРЕБА ДА ДАДЕ ОСТАВКА ИЛИ ДА БИДЕ РАЗРЕШЕН

Функцијата министер подразбира права и обврски. Основна обврска на министерот (според член 13 од Законот за Влада) е “самостојно раководи со министерството за кое е избран, го следи и е одговорен за спроведувањето на законите и другите прописи“. Ова е прецизирано во одделните закони, меѓу кои е и Законот за основно образование. Во овој закон […]

КАТЕРИНОПЛАСТИКА

Што да се прави кога се’ е наопаку па дури и размислувањето. Не се размислува прво за тезата – туку ПРВО за тоа кој ја изнел. Така и нашето Катеринче во Форумот на Дневник од 14 август 2010 година се „размавнала“ по хименопластичарското лицемерие. Притоа, успеала да направи антологиски пример за тоа колку она НАОПАКУ […]

ЗА ХАШКИТЕ СЛУЧАИ

Постојат многу политички објаснувања за случаите кои биле предадени на Хашкиот трибунал а сега се отстапени од негова страна на Република Македонија, меѓутоа, лично мислам дека за нив може да се разговара и да се анализираат, а не да се користат како правен основ за непостапување во врска со овие случаи. Од правен аспект треба […]

РЕГИСТРАЦИЈА

Доручек во омилениот ресторан, изнајмено кино за приватна проекција на Ѕвездена прашина и една од најстарите куќи во Винчестер како опкружување за свечениот чин. Така го организираше своето изненадување за мене и семејството постарата ќерка. Неверојатно пријатна атмосфера, свечено без претенциозност и со супер храна и вино. Сега си имам зетко и тазбина (и официјално). […]