СРЕЌНА НОВА 41? – НЕ. 48? – НЕ. СРЕЌНА НОВА 2011 ГОДИНА. ИЛИ, СРАМ ДА МУ Е НА ТОЈ ШТО ЌЕ ПОМИСЛИ ДЕКА МАКЕДОНИЈА Е ФАШИСТИЧКА ДРЖАВА

Dr. Lawrence Britt направил анализа на неколку фашистички режими (Германија, Италија, Шпанија, Индонезија и неколку латинско-американски режими), и издвоил 14 карактеристики заеднички за сите нив: 1. Продолжителен национализам – фашистичките режими се склони на тоа да употребуваат патриотски слогани, пароли, песни, симболи и сл. На секаде се поставуваат знамиња и симболи поврзани со знамето. ВО […]

ПРЕДЛОГ ЗА ЧЛЕНОВИ НА КОМИСИЈАТА ЗА ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА

Собраниската комисија за прашања на изборите и именувањата изгласа предлог листа од седум членови за идната комисија за заштита од дискриминација. Образложението зошто од 38-те кандидати се избрани баш овие е: Карактеристично за сите предложени кандидати е тоа дека во текот на својата кариера биле вработени во или од страна на Владата на Република Македонија […]

ПРАШАЊА КОИ ТРЕБА ДА ГИ ПОСТАВАТ НОВИНАРИТЕ, А ЗА АДВОКАТИТЕ И ДА НЕ ЗБОРУВАМЕ

Според Законот за кривична постапка, судијата треба по службена должност да ја испита законитоста на постапувањето на полицијата во случај кога пред него бидат изведени луѓе кои претходно биле повикани/приведени/задржани – лишени од слобода. За утврдената законитост се донесува решение. Дали судијата во случајот на осомничените/обвинетите од случајот “Рамковски“ ја испитал законитоста на постапувањето на […]

ПОЛИЦИЈА ИЛИ БАНДА?

Во моментов портпаролот на МВР Котевски, ни соопшти дека луѓето кои се приведени во полиција (Велија Рамковски, Анета Кочишка и десетина други) вечерва во 23 часот, воопшто не се осомничени, туку се приведени на службен разговор. Бидејки Котевски исто така ни соопшти дека секој треба да го почитува законот се надевам дека МВР ќе поче […]

ЗА ЗЛОУПОТРЕБАТА НА ПОЛИЦИЈАТА, или, НЕПРАВОТО МОЖЕ ДА СТАНЕ ЗАКОН, НО ТОА НЕМА ДА ГО НАПРАВИ НИ ТРОШКА ПОВЕЌЕ ПРАВО

Кога еднаш нема соодветно да се изреагира на прекршувањето на правото, прекршиотелот добива сигнал дека тоа може да го прави и понатаму и уште повеќе и уште пошироко. Прво беше А1 ТВ и фирмите на улицата Перо Наков и полицијата на која не и беше место таму. Сега се фирмите во општинската зграда во Охрид […]