Т У Ж Б А ДО УПРАВЕН СУД -СКОПЈЕ – ТУЖБИТЕ СЕ КОМЕНТИРААТ

Врз основа на член 6 од Европската конвенција за човековите права а во врска со Заклучокот на Врховниот суд на Република Македонија од 8.06.2010 по Предмет на Европскиот суд за човекови права 27736/03, врз основа на член  5, 6 и  8 од Законот за судовите, член. 2  член 10 член 19 и член 55 од […]

КОМПЛЕКСНОТО ЗАГРОЗУВАЊЕ НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА-ПРОБЕН БАЛОН ЗА ЛЕГАЛИЗИРАЊЕ НА ДИКТАТУРАТА

Прво неовластено влегоа. Потоа започнаа хајка. Следно беше противзаконско лишување од слобода. Заврши со фактичко оневозможување на работата на А1. Започнаа со етикетирање на неистомислениците. Продолжија со сеопшт грабеж. Се поткрепија со медиумски кампањи и воскреснување на Гебелс. Завршија со искористување на украдените пари за формирање на партиски НВОа, партиски медиуми, партиски универзитети, партиски синдикати. […]

КОГА СУДИИТЕ ЌЕ СЕ ПРИКЛОНАТ КОН НЕПРАВОТО

Судските одлуки се неприкосновени. И тоа стои во нашиот Устав. Меѓутоа со своето јавно соопштение судиите од Основниот суд Скопје1 го прекршуваат член 16 според кој: се гарантира слободата на мисла и јавно изразување на мислата, слободата на говорот, јавниот настап и јавното информирање како и слободниот пристап кон информациите и слободата на примање и […]

ДРЖАВАТА СО ВАКВА МЛАДИНА НЕМА ИДНИНА

Во секоја држава во било кое време и на било кој простор, студентите биле најпрогресивниот, најборбениот и најмоќниот глас на иднината. Тие ги предизвикувале традициите и им се смееле на табуата и ги негирале застарените клишеа. Во секоја држава, освен во нашата. Во нашата држава студентите не знаат да протестираат сами, не знаат да поддржат […]

ИЛИЈА ДИМОВСКИ – НЕЗНАЕЊЕТО НА ДЕЛО

Луѓето кои се моментално на власт не само што не знаат, туку немаат ни елементарна административна писменост, а да не зборуваме за општата култура. Во прилог е дописот кој го добив од од Собранието на Република Македонија (да потсетам највисокото законодавно тело во државата) во врска со конкурсот за член на Комисијата за заштита од […]