ВМРО-ДПМНЕ ПОДДРЖУВА ПРАКТИКУВАЊЕ НА ЦРНА МАГИЈА

Наспроти декларираната христијанска ориентација, владеачката политичка партија ВМРО-ДПМНЕ (се разбира во соработка со другарчињата од ДУИ) донесле одлука со која се прогласува за културно наследство, се штити и промовира жртвување на животни во верски цели и се заштитуваат, промовираат и поддржуваат “обичаи со елементи на црна магија“ (кои се ставаат под систем на зашита од прв степен).

Исто така се промовираат и магиски постапки поврзани со искажување почит кон природата.

Сето ова и уште повеќе може да се најде на страниците на Хумористичниот весник познат под насловот: Службен весник на Република Македонија. Конкретната епизода е напишана од Владата на Република Македонија и објавена во бр. 101/2011.

Мислам дека ќе мора сите таканаречени православни христијани од ВМРО-ДПМНЕ да отидат на забрзан курс од веронаука и да си ја прочитаат барем еднаш  Библијата.

Comments (9)

DalilaAugust 8th, 2011 at 2:49 pm

Ako nekoj covek e vistinski vernik hristijanin ili musliman, a podrzuva crna magija sto e najdolen oblik na deluvanje kade se koristat zrtvi nevini zivotni, izgubeni dusi i sto ne togas toj covek e direktno kontra gospod. Ako nekoj saka da bide so gavolot izvolte gavolot na kraj si gi e.e decata toa e sigurno, site sto se so nego se nakraj negovi zrtvi.
Koj kako se odlucil vo zivotot.

Паган ИниAugust 8th, 2011 at 5:27 pm

Дали тоа значи дека само христијанските „вредности“ треба да бидат вреднувани во Македонија? Дали сакате да се негира правото на вероисповед ако не спаѓа во т.н. мејнстрим религии?

Civis Romanus SumAugust 8th, 2011 at 5:51 pm

Ова е всушност во ред, сосема во ред и значи дека се нашол некој попаметен (оној што го предложил законот) и понапреден и некој што ја цени слободата на избор во однос на сопствени религиозни убедувања. Исто така, ова е сосема оправдано и од културно-историски аспект имајќи ја во предвид колоритната традиција на Македонија и обичаите кои се практикувале и се практикуваат – а во голем дел се пагански или влечат пагански корени.
Незнам зошто текстот е напишан со толкав сарказам.
Патем, дали можам да добијам дефиниција за тоа што е црна магија?

Mirjana NajcevskaAugust 8th, 2011 at 8:30 pm

Што е проблемот:
1. Тоа што ВМРО-ДПМНЕ се декларира како десна христијанска партија која ги практикува вредностите на Библијата. Заради ова воведе дури и многу ограничувачки одредби во Законот за црквите. Со ваква одлука всушност ги поставува во нерамноправна положба луѓето со различни уверувања
2. Во отуство на дефиниција на црна магија навистина можат да се претпостават широк дијапазон дејствија кои може да бидат и спротивни на правата на луѓето
3. Жртвувањето на животни може да биде во спротивност со Законот за заштита и благосостојба на животните

Паган ИниAugust 8th, 2011 at 8:59 pm

1. Се согласувам. Јас бев еден од малкуте што пцуеја кога никнаа цркви во Ново Лисиче и Аеродром. Меѓутоа библиските „вредности“ велат дека треба да се каменуваат неверниците, хомосексуалците, жените што не се девици кога стапуваат во брак… Така што, тоа што не ги следат до крај христијанските „вредности“ е всушност позитивна работа.
2 и 3. Се согласувам дека терминот „црна магија“ треба да биде малку појаснет, иако во моментов не може да ми текне на пример кој што би одел против правата на човекот. Со жртвувањето на животни не се согласувам и ретко која не-мејнстрим религија (барем оние поприсутни во Европа и кај нас) промовира/вклучува жртвување на животни.

Она што го промовираат не-мејнстрим религиите е почитување на природата и вклучуваат доста ритуали (читај: „магиски постапки“) во тој контекст. Ритуали кои што не штетат ниту на луѓето ниту на животните ниту на растенијата (добро, освен можеби изгазената трева на местото каде што се одржуваат ритуалите 🙂 ).

Сепак, сарказмот беше троа збунувачки.

Mirjana NajcevskaAugust 8th, 2011 at 11:12 pm

Сарказмот е заради практиката да се повикува на библиските вредности кога им одговара (на пример кај хомосексуалците), а не важат тогаш кога станува збор за наводно традиционални практики на црна магија.

дамјанAugust 12th, 2011 at 9:55 pm

@Mirjana Najcevska
искрено, треба ова да го гледаш како напредок во политиката на ВМРО ДПМНЕ.
Не значи дека треба да бидат секогаш фундаменталисти.

DebandadaAugust 13th, 2011 at 2:46 am

Некој некогаш рекол: Со цревата на последниот поп ќе го обесиме последниот буржуј!

neosocialistAugust 22nd, 2011 at 6:40 pm

За ваша информација во нацистичка Германија се практикувале пагански обреди и животински жртвувања. Не сум против слобода на религија и ако некој сака да практикува паганство лично мене не ми смета но жртвување на животни е чист идиотизам, а тој што го формулирал овој закон е ИДИОТ. Факт е дека сме изгласале влада преполна со идиоти одбрани на таков начин за да се практикува едноумие при гласање на секакви закони. А за џристијанската определба на Грујо… па тој бре луѓе нема прочитано Б од Библија, да имаше прочитано немаше ова да и се случува на Македонија.
http://www.youtube.com/watch?v=IHOGwepGSr0

Leave a comment

Your comment