ШТО КАЖА ГРУЕВСКИ ВО ИНТЕРВЈУТО ЗА АЛФА ТВ

Никола Груевски е политичар кој нема обичај да излезе на директен мегдан со друг политичар или со неистомисленици, меѓутоа многу лесно и често дава интервјуа(посебно кога се скроени по негова мерка).

До сега ги даваше скоро исклучиво на телевизии и новинари од своето друштво (Наша ТВ, Сител, Канал 5 и сл.) и за мене претставуваше интересен момент неговото појавување на Алфа ТВ. На интернет страната на Алфа ТВ е поставено интервјуто на Груевски со еден од спикерите од информативната програма на оваа телевизија.

По слушањето на интервјуто навистина не знам (и не сакам да претпоставувам) што мака ја натерало Алфа ТВ да ни приреди вакво нешто. Ќе пробам само да ги сумирам пораките кои ни ги испрати Премиерот преку очигледно диригираните прашања и  однапред смислените (но не и осмислени) одговори.

Одговорите се дадени по редоследот на одвивање на самиот разговор.

1

Ни соопшти дека очекува искреност од Грците и искреноста веднаш ќе ја препознае.

Искреност? Во дипломатија? Ако Премиерот навистина верува во тоа што го кажа, тогаш имаме голем проблем. Во дипломатијата се настапува со реципроцитет, со понуди, со закани, со заеднички интерес, со пријатели и непријатели, ама никогаш, никогаш нема место за искреност. Ако го кажал а не го мисли тоа што го кажал, тогаш имаме исто така голем проблем. Од друг вид.

2

Ни соопшти дека во ЕУ не можеме да влеземе заради името.

И водителот на интервјуто и Груевски ја изградија конструкцијата која се базира на препоставката дека единствена пречка за влез на Македонија во ЕУ е името. Доколку оваа претпоставка не е точна тогаш паѓа во вода целата конструкција. Бидејки не оставија простор за двоумење, премиерот од граѓаните побара да му веруваат на збор (или на жими мајка).

3

Ни соопшти дека Македонија има право на слобода на мислата и изразувањето во процесот на пристапување кон ЕУ.

Барањето за исполнување на условите кои ги поставува Брисел за влез на Македонија во ЕУ (да потсетам: влезот го бара Македонија, а не ЕУ) беше  заменето со тезата за слобода на мислењето и изразувањето.

Работата е што, никој не ни го оспорува правото да си веруваме во што сакаме и да си мислиме што сакаме, меѓутоа, не можеме ние да ги толкуваме барањата кои ни се поставуваат. На пример, доколку јас решам да пристапам кон христијанската вероисповед (поконкретно кон православието), јас не можам да се повикувам на сободата на уверување и врз основа на тоа да барам православието да ги прилагоди своите вредности на моите лични видувања, туку, јас ќе се прилагодам на системот кој слободно сум го избрала како посакуван.

Ни соопшти дека евроскептицизмот се појавува заради неправдата која Брисел му ја направи на македонскиот народ.

Ова е повторно градење на кула врз основа на неиспитана (произволна претпоставка). Според Груевски, евроскептицизам се појавува тогаш кога има некоја неправда. Ама тоа е според Груевски, не е истражено, анализирано, испитано и потврдено. А не е ни според Библијата, па не мора априори да му веруваме. Прашањата за евродовербата и евроскептицизмот се многу интересни и важни и заслужуваат внимание и анализа. И двете.

4

Ни соопшти дека Ахмети  најдобро си знае што си мисли и дека на лична средба се ќе се среди.

Доколку Премиерот нема појма што сакал да каже Ахмети со звојата изјава, тогаш имаме голем проблем. Имено, тоа зборува дека или премиерот  околу себе нема аналитичари кои може да ја протолкуваат изјавата на Ахмети и да ја стават во контекстот на актуелните случувања или дека не ја зборува вистината.

И, каква е таа држава во која сите проблеми се решаваат во четири очи. Јас сум слушнала за друг вид на договори кои вообичаено се склучуваат на ваков начи. И меѓу друг вид на партнери.

5

Ни соопшти дека многу се допишува со Еврокомесарот Филе.

Јас навистина би сакала да знам каква е таа лична комуникација која Премиерот ја има со Еврокомесарот Филе, а која излегува надвор од државничката? Дали станува збор за некои лични прашања (жена, деца, кучето, мачето?). Нвистина не би сакала да се мешам во ваков вид лична преписка.

Меѓутоа, преписката која се однесува на државата Македонија никако не може да биде лична.

Зар не би било добро сите писма кои ги спомна Груевски (се разбира освен оние личните за жената, децата, кучето и мачето) да ги видиме и да бидеме во тек со проблемите кои се посочени таму и објаснувањата кои Премиерот ги дава во врска со посочените проблеми? Зошто сите зборуваат само за последново писмо кога ете ги имало повеќе и мене лично ми се многу поинтересни и тематски порелевантни (на пример тие за судството или администрацијата или корупцијата)?

Остана да виси во воздух прашањето: кога веќе знаеме што му кажал Груевски на Филе, зошто не го знаеме и одговорот на тоа писмо?

6

Ни соопшти дека ќе има нов тендер за изградба на делови од патишта и се прават анализи и се контактира за обезбедување финансиска поддршка за коридорот 8.

Премиерот бараше од водителот на интервјуто да го прецизира прашањето дали станува збор за коридорот 8 поврзан со патиштата или оној за железницата. Со ова всушност Премиерот ни објасни дека  од проектот потпишан пред 5 години  (оној проект за железничко, патно и енергетско поврзување на Италија, Албанија, Македонија, Бугарија и Турција наречен коридор 8 ) изгледа отпаднал енергетскиот дел (не сакам да помислам дека Премиерот не знае за него), а од одговорот произлезе дека од големиот проект останал само тендер за изградба на неколку делови од патишта.

Ни соопшти дека буџетските издвојувања за капитални инвестиции се зголемени за над 50%.

Бидејки не разбрав што подразбира Груевски под капитални инвестиции (дали тука влегуваат и споменици, фонтани, игралишта, чешми по селата, или нешто друго?), ниту пак колку тоа претставува во пари, ниту пак колку е реализирано од предвидените пари, во моментов ќе морам да се задоволам со неговата изјава дека и понатаму засилено ќе инвестираме во инвестиции.

7

Ни соопшти дека трговскиот дефицит е многу позитивна работа.

Ова е моментот кога Премиерот се надмина самиот себе и ни објасни дека во моментов имаме многу добар дефицит чие позитивно дејство ќе го почувствуваме во иднина. Не сме ни свесни меѓутоа дефицитот (кој на многу места е дефиниран како галопирачки со оглед на тоа што на пример во мај 2011 според заводот за статистика изнесувал 1.1 милијарди долари) е всушност лукав потез на власт со кој ја обезбедуваат светлата иднина на државата.

8

Ни соопшти дека нема ниту едно прашање кое било поставено во изминатите 100 дена на новото владеење на кое тој лично не одговорил.

Ова ми го потврди сомнежот дека наместо Премиер всушност имаме портпарол или, можеби поарно кажано, имаме управа која се сведува на капацитетот на самиот Премиер.

Ни соопшти дека пред доаѓањето на ВМРО-ДПМНЕ на власт имало неразјаснети  самоубиства и ја извести јавноста дека во 1997 имало афера со пирамидално штедење наречена ТАТ.

Признавам, не можам да ја протолкувам врската на овие работи со економската состојба на Македонија во 2011 година, меѓутоа, сигурна сум дека постои и дека е суштинска и му благодарам на Премиерот што со нас ги сподели овие најнови откритија на Владата.

Ни соопшти дека е многу загрижен за тоа што се случува со опозицијата.

Груевски изрази отворена и голема загриженост за начинот на делување на опозиционите партии. Тој посебно е загрижен за судбината на СДСМ и способноста на оваа партија да биде достоен противник во политичката борба. Во еден друг свет партиите кои се борат меѓу себе за власт се вообичаено многу среќни кога имаат послаб противник. Во Македонија превладува витешкиот дух кој е навреден од слабоста на својот противник и ќе направи се што е во неговите можности да го зајакне.

Ни соопшти дека многу сочуствува со семејството на Мартин Нешковски.

Премиерот беше многу јасен во изјавата дека неговите чувства не смеат да се мешаат со одговорноста. Имено тој не  чувствува никаква одговорност за постапувањето на МВР во случајот на убиството на Мартин Нешковски и не разбира како може Владата и тој како Премиер да се поврзуваат со постапките на вработени во МВР.

Ни соопшти дека имало луѓе кои се собрале да протестираат (не се знае зошто) но дека тие имале право да протестираат (иако од премиерот не разбравме што точно сакале). И дека имало и луѓе кои не смееле да протестираат (не се знае за што) и да бараат (не се знае што) затоа што  имаат поинаква партиска определба од оние кои се моментално на власт.

Со други зборови, можат да протестираат само луѓе кои немаат политичка/партиска определба, но никој (ни првите, ни вторите) не треба да очекуваат одговр на поставените прашања или реакција на изнесеното несогласување. Или, ако немате попаметна работа, протестирајте колку ви душа сака доколку не сте партиски определени, а во спротивно може да одите на митинзи. Тоа е суштината на демократијата по Груевски.

Ни соопшти дека не чувствува одговорност ниту  за амнестирањето на сторителите на посебно тешки кривични дела против човечноста.

Со други зборови, тој нема никаква врска со ставот на членовите на ВМРО-ДПМНЕ кои се пратеници во Собранието и не го одбрува, но го прифаќа нивното толкување на  Законот за амнестија. Е за да поверувам дека пратениците на ВМРО-ДПМНЕ сами и по сопствено уверување гласале за ова толкување не ми се доволни ни три жими мајка.

И повторно, Премиерот не можеше а да не ги покаже своите огромни и искрени чувства и сочуството со семејствата на жртвите и со самите жртви (се разбира оние кои преживеале) од актите на нечовечко постапување во 2001 година.

Огромна благодарност до Алфа ТВ за ова доживување.