СТЕЧАЈЦИ, ЖРТВИ НА ТРАНЗИЦИЈАТА, ВЛАСТ, ОПОЗИЦИЈА

1. Стечајците имаат право да бараат од државата да им создаде услови за елементарна егзистенција согласно членовите 23, 24, 25 и 30 од Ревидираната социјалан повелба која што Република Македонија ја ратификуваше и се обврза да ја спроведува. Во услови на економска криза национален приоритет е обзбедувањето услови луѓето да преживеат. Власта која со своите постапки покажува дека има други приоритети е власт која работи спротивно на интересите на сопствените граѓани.

2. Жртвите на транзицијата постојат и го носат лошото чувство на изиграност и изманипулираност. Тие имаат право да бараат преиспитување на одредени процеси кои довеле до негативната ситуација во која што се наоѓаат со цел: казнување на сторителите на одредени дела (доколку тие можат да се подведат под кривичниот законик или некој друг актуелен закон) и политичко изложување кое ќе оневозможи нивно повторно доаѓање на власт. И за двете активности треба да се побара учество на актуелната власт која што го има достапот до информациите, досиеат и базите на податоци. Демонстрирањето пред опозицијата *доколку овие граѓани мислат дека претставниците на опозицијата се сторители на кривични дела) е бесмислено. Тоа е исто како наместо одредено прекршување на законот да го пријавиме во полиција или да поведеме постапка пред суд, да излеземе да демонстрираме пред куќата на осомничениот и да бараме тој да не обештети.

3. Опозицијата мора да превземе одговорност за она што се случувало додека била на власт. Се додека граѓаните не видат дека таа е свесна за грешките кои се направени не може да имаат верба дека тие грешки нема повторно да ги направи доколку или кога ќе дојде на власт.

4. Власта мора да разбере дека да се биде опозиција е едно, а да се биде на власт е нешто сосема друго. Одредена структура дошла на власт затоа што тврдела дека може подобро од оние пред неа и може да направи нешто во ситуацијата која е објективно зададена во моментот. Кога си на власт ти си тој што ги имаш дизгините во раце и твоја одговорност е што ќе се случи со колата. Повторувањето на грешките на претходникот само значи дека во текот на изборите си лажел дека можеш подобро и дека можеш поинаку.

Leave a comment

Your email address will not be published.