ПО КОИ ЗАКОНИ РАБОТИ МИНИСТЕРКАТА ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ ГОРДАНА ЈАНКУЛОВСКА?

Според министерката за внатрешни работи Македонија е држава во која владее правото. Ова е многу трогателна изјава дадена од министер кој очигледно има многу сериозни проблеми со разбирањето на концептот на правото. Овде би свртела внимание на два моменти поврзани со горното тврдење. Прво, тоа е интернет страната на Министерството за внатрешни работи на која се […]

ЗА СУДИИКИТЕ, ЗАКОНИТЕ И КРШЕЊЕТО НА ОСНОВНИТЕ ПРОЦЕДУРИ

Присуствував на првиот ден од главниот претрес на судењето поврзано со убиството на Мартин Нешковски. И за момент (ама само за момент) останав без текст од однесувањето на судиите кон еден ваков случај кој беше и се уште е предмет на огромен интерес кај јавноста и кој предизвика повеќемесечни демонстрации низ целата држава. Не можам […]

РЕТРОКОМУНИЗМОТ НА ДЕЛО ПО КОЈ ЗНАЕ КОЈ ПАТ

Министерот Тодоров ни соопшти дека нашол начин како да се справи со докторите и пацинетите кои ја злоупотребуваат институцијата боледување. Ова е ставено дури и на официјалната страна на ВМРО-ДПМНЕ. Што загрешил овојпат кутриот Тодоров? Една од карактеристиките на деформираното разбирање на комунизмот е и примената на драконски казнени мерки кои се  економски неисплатливи меѓутоа сеат […]

КРИМИНАЛОТ НЕ СМЕЕ ДА СЕ ИСПЛАТИ

Основна идеја на правото е дека треба да се изгради таков систем во кој прекршувањето на законите нема да се исплати. Ова посебно кога станува збор за прекршувања кои се класификувани како посебно големи од аспект на правата на луѓето и генералното разбирање на хуманоста во современото цивилизирано општетсво. Овој вид на прекршувања дури подлежат […]

ГРУЕВСКИ, КЕЦАРОШИТЕ ОД ОСНОВНО, ИЗВЕШТАЈОТ И ЕДНА МНОГУ СМРДЛИВА ГЛАВА ОД РИБА

Интервјуто на Премиерот Никола Груевски објавено од страна на МИА (17 и 18 Октомври 2011) претставува школски пример на замена на теза. Наместо со аргументи и податоци да бидат оспорени наводите во извештајот за Македонија, Груевски го насочува вниманието единствено кон спорот за името на Македонија. Имено, во дводневното интервју нема апсолутно ниту еден елемент […]