ДОНИРАЊЕ ОРГАНИ

Тогаш кога не ни одговараат европските и светските стандарди, веднаш си се вртиме кон познатите “по јусу“. Дури и по цена на човековите права. И по цена на здравата логика. Предлогот е: претпоставена согласност за донирање на органи во случај на смрт (со можност семејството да даде негативна согласност). Што е за мене проблематично? 1. Практиката […]

СОБИРАЊЕ ПОДАТОЦИ

Има индикации дека туристичката агенција ТРАВЕЛ ГРОУП ИНТЕРНАЦИОНАЛ со седиште во Скопје, врши манипулација на клиентите кои уплаќаат однапред одредени средства за откуп на недели за одмор. Според податоците со кои располагам после уплатата на средствата оваа агенција не прави ништо од претходно претставеното во подготвените презентации и ги искористува средствата на клиентите без соодветна противуслуга. […]

ЗА ЖРТВИТЕ, МАНИПУЛАЦИЈАТА И НЕОДГОВОРНОСТА

Пет убиени луѓе. Протести со националистичка фарба во Скопје. На фејсбук се јавија дежурните подбуцнувачи и плукачи против се што е надвор од власт и бранители на се што е на кормилото на власта (Janko Ilkovski, 22 hours ago, Утре ќе имало протести, така разбрав, по повод убиството на петмината кај Радишани. Простестот ќе бил пред влада. Зошто? Владата не […]

ЛУЃЕ ЗА СИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ

Има луѓе кои се погодни за секоја власт. Јас ги делам во три категории: 1. Оние кои што се многу глупи и едноставно не претставуваат опасност за било кој властодржец. Ова е најретка категорија. Имено нема толку глуп човек кој кога ќе дојде на власт не му се спротиставува на некој начин на оној што […]