ПОРАКА ОД БРИСЕЛ?

Ценетиот претставник на Европската Унија порача: да престанат протестите 

во Македонија и да се остават македонските власти да го решат убиство на 

петмината кај Смиљковското езеро.

Зошто ваква порака?

1. Затоа што мислат дека актуелната власт е доволно способна да го

разреши убиството на соодветен начин кој нема да значи нарушување

на меѓуетничките односи?

2. Затоа што се плашат од нов меѓуетнички судир?

3. Затоа што толку се плашат од исламот што им е поважно да се

бркаат макар и непостоечки радикални исламски терористи отколку

решавање на обично убиство?

4. Затоа што не гледаат дека токму власта ги продуцира меѓуетничките

тензии, а не обратно?

Можеби ќе дојде момент кога меѓународњаците ќе успеат да направат прав чекор

во право време кога станува збор за Македонија. Се до тогаш ќе испраќаат вакви

контрапродуктивни пораки кои нанесуваат повеќе штета отколку добро.

Според мене, меѓународњаците од 1991 година па наваму го туркаат македонското

општетсво во градење на демократијата  врз етничка основа (што самите го имаат

прогласено за невозможно) наместо градење на меѓуетничките односи врз

демократска основа и со владеење на правото.

Само вистинска демократија и владеење на правото може да бидат добра основа за меѓуетничките односи.

Без тоа, едноставно продолжуваме да живееме од денес до утре, од договор до договор

на политичките челници.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.