ЗА ДРЖАВАТА КОЈА ДИСКРИМИНИРА

Пред некое време се намножија тие кои ме убедуваат дека во Македонија воопшто не е актуелна дискриминацијата врз основа на пол и дека жените се рамноправни со мажите. Глупост како глупост, меѓутоа проблемот е што луѓето веруваат во неа и престануваат дури и да ја перцепираат дискриминацијата, а камоли да се борат со неа. И […]

БИСЕРИ НА ГЛУПОСТА

Во најновиот бисер на Комисијата за заштита од дискриминација стои: Ова се однесува на претставката поднесена во врска со наводи во: учебникот  “Криминалистичка психологија” од авторката Проф. д-Ñ€ Лилјана Баткоска, рецензенти Проф.Др. Зоран Стојановски и Проф. Др. Миладин Крстаноски,  а издадена од Центар за научно-истражувачка работа, Факултет за туризам и организациони науки Охрид 2007 година. Доколку […]

КОЈ СИ ПОДИГРУВА СО ГРАЃАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА – НОВ ЗАКОН ЗА БРАНИТЕЛИТЕ ИЛИ ТРОЈАНСКИ КОЊ ЗА СОЖИВОТОТ?

Го гледав Законот за бранителите и не ме напушташе и се уште не ме напушта едно многу непријатно чувство на бесмисленост. Бесмисленост на ниво на Законот за лустрација. Дури и поголема. Што нуди новиот закон? Ако се направи споредба на новиот закон со оној донесен во 2002 година (како што јас направив) може да се […]

ЗА ГЛУПОСТА, БРИШЕЊЕТО, БЛОКИРАЊЕТО И МОЈОТ ПРОСТОР НА БЛОГЕРАЈОТ И ФБ

Во животот сум сретнала и среќавам многу глупи луѓе. Некои се мирни глупаци и никого не задеваат и си живеат така со својата глупост. Има некои кои не разбираат колку се глупи, ама кога ќе се соочат со неразбирање на одредени работи се повлекуваат. И има агресивни, насилни глупаци кои ем ништо не разбираат, ем […]

Протестот е демократско право и начин на изразување на мислењето на граѓаните

Јас ги поддржувам протестите против поскапувањето на струјата, водата, парното, бензините и се останато и против решенијата на Регулаторната комисија со кои власта ги поддржува и овозможува овие поскапувања. Наспроти обидите на власта да го дезавуираат значењето на протестите и да ја префрлат вината врз приватниот сектор јас мислам дека протестите се неопходни, корисни и […]