ЗА МЕНЕ ЕТНИЦИТЕТОТ Е АНАХРОНИЗАМ НА МИНАТОТО КОЈ ЈА ОНЕВОЗМОЖУВА РАЗЛИЧНОСТА НА ИНДИВИДУИТЕ

Каталонија, Баскија, Ирска, Шкотска, Квебек, Белгија, Косово, Босна, … Нов цикслус на феудализација на просторот и на народите или последни избливи на етницитетите пред умирање? Според мене етницитетот и етничката припадност се анахронизам на совремието и заостаток од племенското, а потоа и на кастинското уредување. Како може во современиот свет на промени и право на […]

ШТО ДА СЕ ПРАВИ?

Кога една држава ќе зачекори на тлото на самовластието (како што е случај со Македонија во периодот на владеење на ВМРО-ДПМНЕ) има два излеза: 1. Класична револуција во која ќе се промени целокупната структура на односи и која подразбира хируршка интервенција во самото ткиво на системот. Како и при секој хируршки зафат, покрај болното вообичаено […]

Спрегата меѓу власта и црквата никогаш не била добра ниту за граѓаните ниту за верата

Во текот на светиот чин (според православната религија) на посветување на темелите на новиот храм кој треба да се изгради во Скопје, пглаварот на МПЦ Стефан ги обвини оние кои биле на власт во времето на социјализмот за рушење на црквата “Св. Константин и Елена“. Во врска со тоа Стефан изјави: “Со амин на силните […]

ЗОШТО Е МАКЕДОНИЈА ОСУДЕНА НА ПРОПАСТ?

Незнаењето е страшна рабоата. Незнаењето придружено со неискуство е катастрофално за секоја институција, организација или структура. Незнаењето придружено со неискуство и искомбинирано со неконтролирана моќ е сигурна пропаст за секоја држава. Токму ова последното и се случува на Македонија: незнаење, придружено со неискуство и комбинирано со моќ на властодршците која никој не ја контролира. Во вакви […]

Али Ахмети, Македонија, Косово

Според Али Ахмети: Доколку се променат границите на Косово и се оддели еден негов дел, Ви велам дека ризикот е многу поголем, зашто никој не може да гарантира дека домино ефектот не може да се случи и во Македонија . Не ми се допаѓа фактот дека етничките Албанци од Македонија се повеќе заинтересирани за тоа што […]