116 ЗА СЛОБОДАТА НА ИНФОРМИРАЊЕ

Што значи падот на Македонија во слободата на информирање? Зошто е толку важно што се случува со медиумите и со новинарите? 1. Тоа значи дека граѓаните на Македонија не можат слободно да го изразат она што го мислат. Различните ставови, перцепции, видувања на нештата не можат да бидат презентирани пред јавноста. Не се дозволува спротивставување на […]

ЗА ЈАНКУЛОВСКА, НЕЗНАЕЊЕТО, МАНИПУЛАЦИЈАТА И ВУЛГАРНОТО ЛАЖЕЊЕ

ШТО Е ГЛУПО ВО ИЗЈАВАТА НА МИНИСТЕРКАТА ЗА ВНАТРЕШНИ РАБОТИ? Секој има право да протестира ако смета дека треба, но оние што денес протестираат не им е првпат својот револт или омраза кон поединци или политичка нетрпеливост да го проектираат на институции што е една лоша и недолична практика и ретко каде може да ја […]

ЗА ГАРДАТА НА ПРЕМИЕРОТ КОГА НЕМА ДА БИДЕ ПРЕМИЕР

Интересен предлог за измена на Законот за Влада на Република Македонија, кој поттикнува на размисла и провоцира прашања како за содржината на измената така и за времето во кое се бара: 1. Зошто заштита баш на поранешниот премиер? -        ако се има предвид дека Премиерот има истоветен имунитет како и пратениците во Собранието (чл. 14 […]

ШТО Е ПРОБЛЕМАТИЧНО ВО СООПШТЕНИЕТО НА ВМРО-ДПМНЕ ОД 13.01.2013?

ВМРО-ДПМНЕ излезе со соопштение дека не прифаќа вонредни избори и ги повикува СДСМ да се вратат во Собранието и да учествуваат во наредните локални избори. Што е проблематично во ова сооштение? 1. Лагата дека ВМРО-ДПМНЕ “како и во целото свое делување до сега, се залага за одржување на редовни, фер и демократски локални избори, во […]

Една утописка размисла

Мислам дека единствен излез од трагичната ситуација во која што се најде Македонија е формирање на техничка влада. Не влада на национален спас или широка коалиција составена од претставници на политичките партии, туку влада составена од стручњаци, експерти и технократи со што е можно помали врски со политичките партии. При тоа не мислам на техничка […]