13 илјади потписи на “АМАН“ и една партија

Според последните вести предлогот на граѓанската иницијатива АМАН зад кој стојат 13000 потписи не поминал на Комисијата за економија. Против него биле: пратениците на ВМРО-ДПМНЕ, претставниците на Владата и претставници на Реулаторната комисија (или, со други зборови: пред се ВМРО-ДПМНЕ). За предлогот гласале пратениците на ДПА и ДУИ (партии на Албанците).

Што покажува ова?

1. Дека се апсолутна лажга тврдењата на високите функционери на ВМРО-ДПМНЕ дека се заинтересирани да одговорт на потребите на граѓаните и да овозможат дирекно влијание на граѓаните врз донесувањето на одлуките. ВМРО-ДПМНЕ останува на своите циркусијади во кои премиерот и градоначалникот и министрите си прават кафеански муабети со граѓаните кои не можат да имаат апсолутно никаков удел во одлуките на партијата на власт.

2. Нема шанса ниту една граѓанска иницијатива да продре во Собранието (бидејќи не поминала во изминативе 20 години).

3. Тоа значи дека секое повикување на референдум е алиби повикување кое граѓаните треба да го бојкотираат ако имаат и трунка останато достоинство во себе.

4. Тоа значи дека сме дошле до нивото на кралско владеење, во кое некрунисаниот (барем се уште) крал Никола Груевски ги расфрла парите на граѓаните, не ги рецка под точка разно кога станува збор за нивните потреби и ги казнува сите оние кои ќе му се спротистават.

Јас гледам едно можно решение за конкретната ситуација (што не го менува фактот дека ВМРО-ДПМНЕ треба да биде срушено и се што изградило разрушено зада не ни се повтори нов владетел кој ќе си гради споменик на своето безумие и послушноста на стадото под него).

Мислам дека на денот кога ќе се постави на дневен ред оваа точка, сите пратеници на СДСМ треба да се појават на седницата и да гласаат (само за оваа точка, без дискусија, без полемика, без ништо). Доколку пратениците на ДПА и ДУИ навистина стојат зад она што го кажаа на комисијата тогаш тие ќе се појават во доволен број и сите ќе гласаат во прилог на измените. Доклку пратениците на ДПА и ДУИ не се појават (макар и еден од нив) и доколку не гласаат ЗА тогаш ќе биде јасно дека само се измотаваат и собираат поени тогаш кога се сигурни дека нема да изгубат ништо.

Leave a Reply

Your email address will not be published.