Талат Џафери – министер за одбрана на Република Македонија.

DSC_9666_resize_2

Што е проблемот?

1. Тоа што еднаш веќе дезертирал од АРМ.

2. Тоа што ги прекршил Уставот и Законите на Република Македонија и учествувал во организирање, предводење и активности на вооружена група

3. Тоа што морал да биде амнестиран за да не се води против него кривична постапка и да заврши во затвор

4. Тоа што прво тврдеше дека вооружените луѓе во УЧК се војници (затоа што војниците во војна не се убијци туку војници) за потоа да тврди дека се цивили кои треба да бидат обесштетени

5. Тоа што е осомничен за вмешаност во кривични дела (напад на полиција и попречување на изборите) после периодот за кој му е изречена амнестијата

6. Тоа што еднаш веќе прекршил дадена заклетва: “ќе ги бранам слободата, сувереноста, самостојноста и територијалниот интегритет на Република Македонија.  Дисциплинирано,  совесно и одговорно ќе ги извршувам обврските и должностите како бранител на мојата татковина Република Македонија и ќе се борам за нејзината слобода и чест”

Се поставува прашањето: зошто некој би сакал да постави ваков човек на местото министер? Јас не сум во владеачките партии и не сум имала можност да разговарам со одговорните. Немам информации дека постои посебно образложение, аргументи, против аргументи, расправи, размислувања. Во таков случај, можам само да претпоставувам зошто некоја од партиите во власта би сакала да го направи тоа.

Зошто ДУИ би сакале да го постават Талат Џафери за министер за одбрана:

1. Затоа што им се може. Едноставно, можат па го поставуваат затоа што е направен таков договор со ВМРО-ДПМНЕ според кој никој никому не му се меша во изборот во атарот кој му е доделен?

2. Затоа што на тој начин манифестираат моќ и сакаат да се оправдаат пред своето членство за обвинувањата дека Ахмети му седнал во скут на Груевски?

3. Затоа што не можат реално ништо да им понудат на граѓаните и се обидуваат да создадат ситуација на искричав анимозитет кој ќе им овозможи мобилизација и хомогенизација на албанските гласачи?

Зошто ВМРО би сакале на чело на Министерството за одбрана да биде поставен Талат Џафери:

1. Затоа што се кецароши кои немаат два грама мозок и не можат ни да ги предвидат краткорочните и долгорочните консеквенции за одбраната на Република Македонија со поставување на човек кој се очекува дека ќе ги злоупотреби сите информации на разузнавањето и контраразузнавањето?

2. Затоа што мислат дека АРМ е украс без никаква вредност (издигнувајќи ја полицијата на многу повисоко ниво од она што би требало да го има)?

3. Затоа што им одговара било какво заострување на односите по етничка линија за да се заборават грешките кои ги направија во изминатиот период?

Кому му е од корист ова? На граѓаните од македонската и албанската етничка задница сигурно не им е од корист повторно разгорување на омраза и создавање на непријателска атмосфера. Не им се од корист делења. И не им од корист недоверба.

Меѓутоа, во изминатиов период си поминаа многу работи кои никако не се од корист за граѓаните од Република Македонија.

Факт е дека помина Законот за амнестија. Помина неодговорност на Министерката за внатрешни работи за убиства направени од страна на полициски службеници. Помина затворање на медиуми. Поминаа политички судења на неистомисленици. Помина тепање на пратеници и новинари. Помина одбивање на граѓанска иницијатива . Поминаа стотици закони по скратена или итна постапка.

Па зошто и ова да не помине?

Или што би рекол еден кретеноид кој објавува во Дневник: „се додека ги имате својата верба, семејство и пријателите, вие сте навистина богати“ и не дозволувај им да те загрижуваат.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.