ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ПЛАЧКО И НОВИНАРИТЕ КОИ НЕ ПОСТАВУВААТ ПРАШАЊА

Претседателот Иванов го откажа самитот на шефови на држави и влади од Југоисточна Европа, кој требаше да се одржи во Охрид на 1 и 2.06.2013 год. Не знам што повеќе ме изнервира: Ѓорѓе плачкото или новинарите кои го пренесуваат. Во сите медиуми е пренесена патетичната изјава на кутрото човече кое диктатурата на власт ни го […]

ПРЕДЛОГ ЗАКОН ЗА ПРЕКИНУВАЊЕ НА БРЕМЕНОСТА – по скратена постапка

Јас многу се согласувам  со иницијативата за донесување на нов закон за прекинување на бременоста. Имено, стариот закон е донсен во 1972 година (Службен весник 22/1972), а не во 1977 година како што се тврди во предлогот поднесен од страна на Владата. Измени на законот се направени во 1976 и 1995 (значи никаде не се […]

ЛИЦЕМЕРИЕ

Многу сакам кога ќе ме поканат на бесмислени настани подготвени за перење на совест и без никакво реално влијание врз секојдневните проблеми. Како таков го перцепирам овој под наслов: Скопје на точак.  Јас сум многу голем поклоник на промовирање на велосипедот како превозно средство, меѓутоа не во услови кога е тоа апсолутно изигрување на реалноста. […]

МАКЕДОНИЈА ВО ЗЕМЈАТА НА ЧУДАТА

Владата продолжува да го руши правниот систем на државата. Не, тоа не е правиот израз. Владата продолжува да си игра мајтап со правниот систем на државата. Не, ни ова не е добро. Државата ги д… граѓаните во здрав мозок а овие од задоволство стенкаат. Е, ова е прав израз за она што ни го прави […]

ЗА УСТАВНИОТ СУД, РЕГИСТРИТЕ НА ОСУДЕНИ ЗА ПЕДОФИЛИЈА И ЈАВНОСТА

Интересно нешто – кога судовите носат одлуки кои ги милува власта тогаш тие одлуки не смеат да се коментираат, а власта ги штити авторитетот и независноста на судиите. Наспроти на тоа, кога се носта одлуки кои се спротивни на ставовите на владеачката структура, тогаш ширум е отворена вратата за навредување, омаловажување, закани, јавен линч, притисоци, […]