ХРОНОЛОГИЈА НА ЕДНО НАСИЛСТВО

Универзитетите по својата суштина треба да бидат јадрото на прогресот. Во нив се концентрирани знење и искуство во комбинација со младешки елан и борбеност. Образованието се бара. Универзитетите се окупираат. Автономијата се брани.         На Универзитетот Кирил и Методиј во Скопје не се случува ништо револуционерно. Единствен пат кога масовно протестираа студентите […]

А СЕ ЗАПОЧНА МНОГУ ПОРАНО – САМО КОМУ ДА МУ ОБЈАСНИШ ДЕКА АКО ЧУКНАЛЕ НА ЕДНА ВРАТА УТРЕ ЌЕ ЧУКНАТ И НА ТВОЈАТА

Се одржаа протести против пресудата за новинарот Кежаровски. Не се ни први ни последни, меѓутоа се еднакво неорганизирани, без поддршка од целата новинарска фела и без разбирање на јавноста што всушност се случува. А проблемот започна многу порано, во 2004-2005 година.  Меѓутоа никој не реагираше, а новинарите само пренесуваа информации, ставови и противставови и мислеа дека на […]

СООПШТЕНИЈА ЗА ЈАВНОСТА

Прво го видов соопштението за јавноста на Музејот на македонската борба…. во врска со протестите организирани од страна на новинарите, и се изнервирав. Не само од патетиката со која изобилува, не само од апсурдната порака да одат да протестираат пред празни згради, наместо пред местото каде што се очекува да биде целата актуелна владејачка структура, туку […]

ЗА ДИКТАТОРОТ

Преку својата официјална страна, Владата им соопшти на граѓаните дека: “Новиот концепт Менаџмент етика ќе ги унапреди позитивните резултати во администрацијата и услугите кон физичките и правните лица“. Во информацијата се вели дека: “Владата на Република Македонија е суштински посветена и работи на унапредување на администрацијата, и тоа во насока на обезбедување на професионална, стручна […]

НЕ И СЛУЖАМ ЈАС НА ДРЖАВАТА – ДРЖАВАТА МИ СЛУЖИ МЕНЕ

Ајде да пробам пак: 1. Државата не се сака. На денешниот степен од развој на човештвото, државата е машинерија која постои за да ги регулира односите меѓу луѓето и да го овозможи непреченото практикување на нивните права и слободи. Тоа е исто како да кажеш дека ја сакаш гарнитуратаза седење дома или скалите или WC […]