Манипулација со истражувањето на јавното мислење

Пред неколку дена во медиумите се појавија резултати од истражување за рејтингот на политичките партии, направено од страна на Брима-Галуп по нарачка на неделникот Република. Пробните гласања (straw polls) треба да се разликуваат од научните истражувања на јавното мислење (responsible surveys). Многу често пробните гласања се прикажуваат како истражувања на јавното мислење, а нивните податоци се […]