КАКО ДРЖАВАТА СО КОЈА РАКОВОДИ (ВМРО)ДПМНЕ МИ ГО ОДЗЕДЕ ИЗБИРАЧКОТО ПРАВО И ЗОШТО ТРЕБА ДА БИДЕ КАЗНЕТА

Правото на избор е еден од темелите на современата демократија и заштитата на ова право е должност на секоја демократска држава.

Оневозможувањето на изборот, ограничувањето на правото на избор, манипулацијата со изборите се гонат кривично, по службена должност и се казнуваат многу строго. Тоа е задача на државата.

Државата на чија раководна позиција се наоѓа ДПМНЕ 10 години ја злоупотребуваше својата надлежност и го загрозуваше правото на избор на своите граѓани.

Еден од начините на злоупотреба беше (е) манипулацијата на избирачкиот список.

 1. Државата во која власта ја држи ДПМНЕ континуирано внесуваше хаос во избирачкиот список со тоа што не го ажурираше (не ги бришеше починатите, оние кои веќе немаат македонско државјанство или пак одамна ја промениле адресата на живеење).
 2. Државата во која власта ја држи ДПМНЕ преку криминалната испостава која работи во просториите на Министерството за внатрешни работи издаваше (па и се уште издава) лични карти (документи за идентификација), на луѓе кои не се граѓани на Република Македонија и кои не би требало по ниту еден основ да имаат ваков документ, ниту пак право на глас во Република Македонија.
 3. Државата во која власта ја држи ДПМНЕ преку криминалците инфилтрирани во работата на Државната изборна комисија, со години спречуваше било кој облик на фактичка проверка на гласачкото тело.
 4. Државата во која власта ја држи ДПМНЕ оневозможи попис на населението и со тоа оневозможи било каква проверка на ситуацијата со гласачкото тело.
 5. Државата во која власта ја држи ДПМНЕ инфилтрираше свои криминалци во сите државни институции во кои се собираат податоци за населението и на тој начин овозможи лажирање на бројките на сите нивоа.

На овој начин државата во која власта ја држи ДПМНЕ можеше без проблеми да манипулира со бројките и да си обезбеди континуирано лажирање на сите изборни циклуси.

Дури и тогаш кога лагите излегоа на виделина и кога нелогичностите го достигнаа она ниво кога веќе не можат да останат незабележани, државата во која власта ја држи ДПМНЕ не прифати одговорност и не се согласи да го направи најнормалното нешто кое треба да го направи една власт која себе се нарекува демократска – да го провери избирачкиот список.

Заради ова, мораа да дојдат луѓе од страна, да извршат крајно непримерен притисок врз власта и да наметнат методологија со која ќе се провери дали меѓу оние кои се запишани на списокот има умрени, луѓе кои не живеат во Македонија, луѓе кои не се државјани на Македонија и луѓе на кои во последните 10 години им се издадени лични исправи со кои се тврди дека се државјани на Македонија и покрај тоа што не се.

Многу едноставно нели?

ДПМНЕ реши да ги употреби сите ресурси на државата кои му стојат на располагање и да најде начин како да избегне од избирачкиот список да бидат тргнати имињата на луѓето чии гласови можат да бидат употребени во нивна корист.

 1. Ги искористи инфилтрираните криминалци во државните институции и го лажираше процесот на споредба меѓу различните бази на податоци.
 2. Ги искористи криминалците инфилтрирани во Државната изборна комисија и создаде хаос во процесот на проверка.
 3. Преку криминалците инфилтрирани во Државната изборна комисија ги украде податоците од избирачкиот список и ги лажираше.
 4. Во методологијата внесе низа нелогични прашања кои овозможуваат манипулација со крајните резултати.

Резултат на овие активности беше:

 1. Сите имиња на луѓе кои немаат избирачко право да останат на избирачкиот список.
 2. Да се направи листа од имиња на луѓе кои по ниту еден основ не се сомнителни како гласачи
 3. Да се принудат луѓето да го докажуваат правото да бираат, наместо обратното, да бидат изнесени аргументи со кои се оспорува нечие право.

Државата во која власта ја држи ДПМНЕ прогласи дека ме нема во ниту една база на податоци во државните органи кои ги раководат криминалците на ДПМНЕ, дека не живеам на адресата на која живеам веќе 35 години, дека лажно се претставувам како државјанин на Македонија, дека сум ги фалсификувала мојата лична карта и патна исправа, дека противзаконски работам веќе 35 години во државна институција, дека немам имот на мое име и дека не плаќам даноци.

На тој начин, државата во која власта ја држи ДПМНЕ ми го одзеде правото на глас. Ме избриша од бирачкиот список на кој сум запишана веќе 42 години. И нешто повеќе. Државата со која раководи ДПМНЕ ме прогласи за криминалец.

Picture1

За да си го вратам правото на глас јас треба да докажувам дека не сум криминалец кој фалсификува јавни исправи, дека сум државјанин на оваа држава,  и во крајна линија треба да докажувам дека постојам.

Државата е должна да ги штити моите права. Во моментот кога ми е одземено правото на глас од страна на  државата со која раководи ДПМНЕ таа ги прекршила Уставот, меѓународните конвенции и националните закони.

Претставниците на таа држава кои се задолжени во рамките на Државната изборна комисија да го заштитат моето право на избор, мора кривично да одговараат. Тоа важи и за претставниците од другите партии и наводно независните експерти тоа го го дозволиле – тие станале соучесници во овој криминал. И тие мора кривично да одговараат заедно со оние од ДПМНЕ.

6579C7D4-693D-4A09-9FB9-C49EF867CE61_w987_r1_s

153 total views, no views today

НАРОДОТ Е ГЛУП, ГЛУП И УШТЕ ЕДНАШ, ГЛУП

Насловот нема врска со содржината на написот, меѓутоа, искуството ми покажа дека ваквите наслови ги привлекуваат провладините медиуми (пардон – мегафони) па си реков ајде да пробам, можеби ќе го објават целиот текст заради насловот.

Имаме проблем.

Многу голем проблем.

 

Државата ни пука по сите шавови и пополека се распаѓа пред наши очи.

Узурпаторите на власта кои 10 години ги цедеа граѓаните, ги молзеа и шуреа, се обидуваат во ситуација на хаос да ушичарат уште некој денар на маката и трагедијата на граѓаните.

И секако, се обидуваат да направат магла во која ќе најдат виновници кон кои ќе го насочат гневот на граѓаните.

 

Што треба да направи една држава во ваква ситуација?

– да ја мобилизира целокупната механизација во државата (од сите актуелни градилишта) и да ја упати во подрачјата кои имаат претрпено штета.

– да ги ангажира сите расположиви човечки капацитети кои можат да помогнат со својата стручност и знаење (експерти, стручњаци, лекари, психолози и психијатри, …)

– да ги мобилизира невработените (отприлика 100000 до 40 години старост и со образование до завршено средно) кои за соодветна надокнада сакаат да се вклучат во расчистувањето на терен.

– да направи итна пренамена на парични средства кои се трошат за неегзистенцијални објекти и да ги канализира за санирање на штетите кои ги претрпеле граѓаните.

– да ги кумулира сите средства кои доаѓаат како помош од надвор и да направи план за распределба на иститепод постојана и многу отвотена контрола на граѓаните и на граѓанскиот сектор.

Ниту една од овие работи не може да ги направам јас или било кој друг претсавник на цивилното општетсво, на шарените, еднобојните или двобојните.

Овие работи може да ги направи само некој кој е на власт и кој во свои раце ги има ингеренциите да донесува одлуки и да раководи со државните органи.

Волонтерството и непосредното самоорганизирано помагање на настраданите од страна на граѓаните е потребно во првиот ден од несреќата додека да се активираат институциите.

Тоа што после 7 дена од несреќата има потреба од волонтери кои ќе работат на терен покажува дека не работат институциите.

Тоа што владее потполн хаос во распределбата на помошта на настраданите, покажува дека не работат институциите.

Тоа што нема тело кое транспарентно ќе известува за собирањето и распределбата на помошта која доаѓа од надвор, значи дека тие кои се на власта сакаат да ги украдат парите.

Тоа што не запираат градбите и не се прераспоредуваат парите, значи дека на тие кои се на власт ги боли патика за настраданите од поројниот дожд.

Тоа што политичарите си шљацкаат со нови чизмички по калта и носат каучи, значи или дека 13925270_10210408873562168_7992434017114940283_nнемаат појма што треба да прават или пак (што ми е многу веројатно) им фрлаат прашина (не, во случајов им фрлаат кал) во очите на граѓаните и печалат на нивната мака (било да станува збор за пари или пак за политички поени).

Едно да се разбереме, со соодветна употреба на сопствените средства и средствата кои доаѓаат од надвор, сите граѓани кои претрпеле штета можат да бидат обештетени (во потполност) и во рок од еден месец да започнат со нормален живот.

Немој да ве лажат и немој да прифаќате ништо помалку.

А после месец дена, треба да започне опсежна истрага за виновниците и одговорните за настанатите штети и за сите жртви од поројниот дожд.

Во меѓувреме, дај бре забркајте ги тоа политичарите и не дозволувајте да се измотаваат со вас. Испратете ги на нивните работни места и што е можно побргу да ви обезбедат нормален живот.

 

 

111 total views, no views today

НЕ Е ДОВОЛНО ДА СЕ СОМНЕВАШ ЗА НЕШТО ДА ПРОГЛАСИШ ЗА СПОРНО

Бидејки живеам во држава која ја предводат кецароши, чии закони ги носат и спроведуваат кецароши и во која кецарошите прават се што можат за да го спречат владеењето на правото (кое ниту го разбираат ниту пак можат да го спроведат), еве, уште еднаш, да пробам да објаснам, за граѓаните.

Избирачкото право е едно од основните права кои се гарантирани со Уставот на државата. Според членот 22 од Уставот – Секој граѓанин со наполнети 18 години живот стекнува избирачко право. Избирачко право немаат лицата на кои им е одземена деловната способност.

Што значи ова во превод:

 1. – Нема никаков дополнителен услов за остварување на избирачкото право освен државјанството и полнолетството (не е важно со кого си, какво презиме имаш, колку деца имаш, на која возраст е твојот сопруг/сопруга, која е разликата во години меѓу вас, дали живееш сам или со мама и тато, …). За некој да нема бирачко право треба да не е полнолетен и да нема државјанство на Република Македонија.
 2. – Единствен исклучок претставува одземената деловна способност.

Тоа значи дека никој нема право да го одземе или ускрати нечие избирачко право на полнолетен, деловно способен граѓанин на Република Македонија.

Доколку некој го избрише некого од избирачкиот список со тоа тврди дека некој не е полнолетен, дека не е државјанин на Република Македонија или пак му е одземена деловната способност.

Полнолетството и државјанството се докажуваат со валидна лична карта или пасош (патна исправа). За деловната неспособност треба да има судска одлука донесена во соодветна процедура.

Тоа понатаму значи дека, доколку некој сака да го избрише моето име од избирачкиот список треба да докаже дека не сум полнолетна, дека не сум државјанин на оваа држава или дека постои одлука со која сум прогласена за деловно неспособна.

Доколку постои сомневање за моето полнолетство, се врши проверка во матичните книги во МВР/Министерството за правда и надлежен орган изработува индивидуално решение во кое се дадени податоците од кои се гледа дека не сум полнолетна.

Доколку постои сомневање за моето државјанство (кое се докажува со важечка лична карта или патна исправа), се врши проверка со вкрстување на податоците со податоци во другите институции (на пример се проверува државјанството на родителите, проверка дали сум добила отпуст од македонско државјанство, …) и надлежен орган (МВР) носи решение со кое се прогласувам за странец и ми се одзема личната карта, патната исправа и против мене се поведува постапка заради фалсификат или лажно претставување, … Впрочем, според Законот за државјанство “За стекнување, односно престанување на државјанството на Република Македонија, се известуваат надлежните државни органи и организации кои го евидентираат податокот за државјанството во евиденциите за кои со закон се овластени да ги водат.“.

Доколку се утврди дека има судска одлука со која сум прогласена за деловно неспособна, ми се назначува старател или, доколку таков веќе е назначен, му се испраќа допис со кој се известува за бришењето од избирачкиот список.

Секоја друга постапка, со која ми се ограничува избирачкото право е противуставна, спротивна на ратификуваните меѓународни договори и кривичниот законик ја санкционира со казна затвор од најмалку три години (а најмногу доживотен затвор).

Во законите може да се определат начини на проверка, посебни методологии и процедури. Нема ништо погрешно во проверките. Тие се добри и треба да бидат направени. Во актуелниот момент се прават вкрстувања затоа што не му веруваме на нашето Министерство за внатрешни работи и тоа со добра причина. И тоа е кажано во Правилникот со кој е дефинирана методологијата. Меѓутоа, тоа се методологии, начини на проверка и процедури кои треба да ги спроведат државните органи со цел утврдување дали имам или немам бирачко право. Доколку вкрстувањето се прави со податоците во пензиско, здравствено, социјално осигурување и тие се поклопуваат, апсолутно нема основа за сомневање во нивната веродостојност.

Доколку податоците се појавуваат само и единствено во МВР (во кое се сомневаме заради тоа што го водела 10 години банда од криминалци)  државниот орган кој се сомнева во моето бирачко право може да поведе постапка пред надлежен орган, а надлежниот орган ќе донесе решение со кое ми се одзема правото. Тоа решение можам да го обжалам (да поведам управен спор пред Управниот суд) и доколку го докажам спротивното да барам и соодветна оштета и се разбира нечија одговорност.

Меѓутоа, никако (читај НИКАКО), не може државата да ми го одземе бирачкото право како дел од некоја методологија која си ја усвоила некоја комисија и да ме избрише од бирачкиот список, затоа што некој мисли дека, на пример, е многу сомнително тоа што имам различно презиме од сопругот, тоа што е тој  три месеци помлад од мене и во исто време живееме на иста адреса со   (а можеби и спиеме во иста соба, или не дај боже, во ист кревет).

Овие фичфиричи, не се само кецароши, туку се и мрзи невидени. Ако еден индикатор насочува кон нешто сомнително, тие имаат на располагање уште 10 други евиденции да го проверат тоа. Арно ама мрзата е поголема од се и тие решиле да ни ја префрлат нивната работа (за која се добро платени) да ни ја префрлат нам – ние да докажуваме дека сме живи и дека сме државјани на оваа држава. При тоа не се повикуваат ни на Устав, ни на закон, туку на договор на четири партии.

Кецароши едни мрзливи, седнете и сработете си ја работата. Ако после вкрстувањето со сите бази на податоци навистина не се совпаѓаат податоците, поведете валидна постапка и дајте ми валидно решение со кое се прогласувам за неполнолетна или за странец или за деловно неспособна.

107 total views, no views today