До: Биљана ЗАФИРОВА Уредник на „Република On Line“ Предмет: Мерки за ублажување на штетата, со барање за извинување и јавно повлекување

Ова барање го испратив до Република:

Со ова, согласно членот 13 од Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета, барам ваше извинување и јавно повлекување од клеветите и навредите што ги имате изнесено за мене во написот во „Република On Line“ под наслов ‘Насилните протести на Сорос 100 пати поважни од човековите права’, но и во другите написи каде ме спомнувате а публикувани на: 28.6, 26.5, 25.5 (два написа), 22.5 – сите во 2016 година, како и претходните објавени на 17.05, 09.05 и 02.01.2015 година односно 29.12 и 08.09.2014 година.

Откако на 13.10.2016 година ми беше свртено внимание дека на 09.10.2016 година бил објавен напис во кој сум навредувана во вашето списание, констатирав не само дека тоа е точно туку дека веќе подолго време сте објавувале написи во кое најотворено и од аспект на идентификација недвосмилено ме споменувате во повеќе контексти. Во сиве овие написи содржани се невистинити факти и понижувачко мислење за мене, а со што се исполнети условите од членовите 6 и 8 ставови еден од споменатиот Закон.

Понижувачки се мислењата односно невистините се тврдењата дека:

  1. сум „богато наградена за плукање … по македонското и разнебитување на Македонија“, имам добиено пари од СОРОС „за уривање на Македонија“ и сум „инкасирала 55 илјади денари преку соросовата ФОРУМ ЦСИД“;
  1. „со боја“ сум „офарбала и неколку полицајци“ или дека сум „скрнавела споменици на народни херои“;
  1. се имам впуштено во „директна одбрана на терористите во Куманово“ и сум „искажала навреди кон македонските бранители во куманово“;
  1. не сум го „испочитувала законот и не сум се јавила на поканата за информативен разговор“;
  1. сум „говорела во име на СДСМ пред насобраните граѓани“;
  1. сум „без научни трудови со импакт-фактор“ и сум „со нула научни трудови“; и
  1. сум „самопрогласен борец за човекови права“ и „самонаречен експерт“.

Следствено, а согласно членот 13 став 3 од наведениот Закон, очекувам во рок од 48 часа по добивањето на оваа моја реакција да го објавите извинувањето и јавното повлекување на начин утврден во членот 13 став 2 од наведениот Закон.

 

Скопје, 16.10.2016 г.

Мирјана НАЈЧЕВСКА

 

КОЛКУ ШТО МОЖАМ ДА ВИДАМ УШТЕ НЕ Е ОБЈАВЕНО.

ДА НЕ ГРЕШАМ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.