СУДИИТЕ ЗА КОИ НЕ ВАЖИ ПРАВИЛОТО ДЕКА ЗАКОНОТ Е ЕДНАКОВ ЗА СИТЕ И СИТЕ СЕ ЕДНАКВИ ПРЕД ЗАКОНОТ НЕ СЕ СУДИИ ТУКУ КРИМИНАЛЦИ ОБЛЕЧЕНИ ВО СУДИСКА ОБЛЕКА

“Апелациониот суд ги објави одлуките за одбивање на мерките притвор за обвинетите во „Титаник“, меѓу кои за Никола Груевски, Миле Јанакиески, Гордана Јанкулоска, Мартин Протоѓер и Кирил Божиновски.

Во образложението на одлуката за Груевски пишува дека со оглед на фактот што на обвинетиот му се одземени патната исправа и службениот пасош и мора секој петок да се јавува вo судот, се елиминира опасноста од бегство. Дополнително, пишуваат судиите во одлуката, податоците за оваа мерка на претпазливост се внесуваат во компјутерската евиденција на МВР, поради што  обвинетиот не може да оствари излез од државата и со лична карта.“

“Апелација одлучи: нема притвор за Латас. Адвокатките на  обвинетиот Светлана Савиќ и Анита Бегова, пак, тврдеа дека тој не само што нема намера да бега,туку и со одземениот пасош му се прави штета, бидејќи тој заради природата на неговата работа често патува во Белград, а како професор држи предавања во Србија. И адвокатите, но и тој лично подвлекоа дека во досегашната постапка, бил исклучително коректен и соработувал.“

 Зошто ова образложение не беше важечко за:

Проф. Д-р Велковски 

Професорот Здравко Савески

Пофесорот Дејан Докиќ

Новинарот Зоран Божиновски

Новинарот Кежаровски

Градоначалникот Александар Петрески 

Соња Верушевска

Доктор Александар Чапаровски

Студентот Борјан Ефтимов

Е заради ова е потребна реформа на судтсвото. Длабок рез кој ќе го отстрани болното ткиво, но ќе ги извлече и метастазите раширени низ целиот правосуден систем.

Законот е еднаков за сите и сите се еднакви пред законот.

Судиите кои не го разбираат или не сакаат да го применат ова, не се воопшто судии, туку криминалци иблечени во судиски одори. И не треба да бидат третирани како судии, туку како криминалци облечени во судиски одори.

Leave a comment

Your email address will not be published.