ЗА КРАТКОТО ПОМНЕЊЕ И НЕОДГОВОРНАТА ВЛАСТ

НЕ МОЖЕ ДА ИЗГРАДИМЕ ПРАВНА ДРЖАВА БЕЗ ОДГОВОРНОСТ.

Мора да има одговорност за кажаното, за направеното, за ненаправеното, за пропуштеното, за себе, за оние кои се под наш надзор, за …

Во оној лошиот социјализам е напишано едно прекрасно драмско дело со насов: Парадоксот на Диоген. 

Драма за одговорноста, за настанувањето на неодговорното општетсво, за последиците од неодговорноста.

Престанете да ги браните оние кои се на власт, на функција на која презеле одредена одговорност и ја згрешиле работата.

Неодговорноста е како гангрена. Се шири од навидум мала раничка, која загнојува која ја труе крвта и на крај завршува или со ампутација или со смрт.

Неодговорноста убива и секое неказнување на неодговорното однесување е акт на соучесништво во идните смртни случаи.

Што стана на пример со одговорноста за поплавите во Стајковци кога загинаа не двајца, не 15 туку 23 луѓе?

Стајковци сѐ уште под закана од поплави
Само одговорноста за последиците од поплавите е одвоена од државата
Во 2009 Груевски ја пуштил обиколницата, иако знаел дека го поплавува Стајковци
Манчевски: лошата обиколница на Груевски и Трајановски потопи луѓе, ни треба нова и одговорна власт
ОРЦЕВ: ЌЕ СЕ ЛОЦИРА ВИНАТА И ОДГОВОРНОСТА ЗА ПОПЛАВИТЕ!
За последиците од поплавите се виновни институциите!
Катастрофална поплава во катастрофална држава: (Не)одговорноста на УХМР
Обиколницата и во 2009 го поплави Стајковци, но надлежните не реагираа
Георгиевски: Стајковци ќе добие конкретни решенија за превенција од поплави
Одговорност е oбиколница што не предизвикува поплави

На крај се заврши со доделување плакети и награди?

Каде е одговорноста за која лаеа сегашните функционери на СДСМ, а тогашни опозиционери?

Истражија? Поправија? Променија? Создадоа систем во кој тоа нема да се повтори? Казнија?

Велат дека златната рипка има меморија од пет месеци. Во мојата држава живеат илјадници златни рипки. Колку е лесно да се биде функционер во ваква држава.

Решете се или ќе бидете златни рипки или ќе бидете граѓани и нема да дозволите секоја маалска будала да си поигрува со вашата судбина.

И да, секој кој ќе биде перцепиран како неодговорен функционер треба да биде разрешен од функцијата. Почнувајки од Талат Џафери, па преку над 80% од министрите, и над 80% од новопоставените и старопоставените директори, државни секретари, заменици министри и останата неодговорна багра.

За оние во управните одбори и надзорните одбори воопшто не сакам ни да пишувам. Тоа се трутови кои треба едноставно да бидат отстранети. Не заменети, туку отстранети.

Или толку ви е убаво да ве лажат што едноставно секое спомнување на одговорноста го сметате како скрнавење на убавите сеќавања на моментите надеж кои ви ги подаруваат идните носители на власта?

Ако е така, навистина многу се извинувам што се обидов да ве разбудам.

Leave a comment

Your email address will not be published.