ЧЕСТИТ 8 МАРТ – ЈАС ЈА ПРОДОЛЖУВАМ БОРБАТА, А ВИЕ – КАКО САКАТЕ

Најстрашна е онаа дискриминација во која жртвата не е ни свесна дека е дискриминирана. Во законите во Република Македонија не се прави разлика меѓу род и пол. Во македонските закони машкиот род (работник, работодавец) е прогласен за полово неутрален. Во законите е забранета директна дискриминација, меѓутоа традиционалното однесување во кое местотот на жената е дома, […]

ЖАЛБА НА РЕШЕНИЕТО НА ОСНОВНОТО ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО ЗА ОДБИВАЊЕ НА КРИВИЧНАТА ПРИЈАВА ПРОТИВ ДИК

Предмет:   Преку: Основното јавно обвинителсто Скопје – Република Македонија До: Вишото јавно обвинителсто Скопје – Република Македонија   Подносител:  Мирјана НАЈЧЕВСКА, Скопје, ЕМБГ Тужени: г. Александар ЧИЧАКОВСКИ, претседател, Реџеп Прекопуца – потпредседател, Атанас Урумов, Бедредин Ибраими, Виолета Дума, Игор Милев, Сашо Срцев, Силвана Бонева, Д-Ñ€. Субхи Јакупи, членови на Државната изборна комисија на Република […]

ДА НЕМА ЗАБУНА ЗА ТОА ШТО МИСЛАМ ЗА КОГО ТРЕБА ДА СЕ ГЛАСА НА ИДНИТЕ ИЗБОРИ

Јас мислам дека треба да се гласа за СДСМ. Не затоа што е нешто којзнае колку добра партија. Не мислам дека е којзнае колку добра партија. Не затоа што верувам дека може да внесе некои коренити промени. Не верувам дека може нешто од корен да промени. Не затоа што на нивните листи се наоѓаат најспособните, […]

ЗА НАТЧОВЕКОТ-ФИЛОЗОФОТ-ФЕРИД

Имам пробелм со текстов. Всушност повеќе проблеми. Ајде да почнеме од почеток: 1. Зар на философ му е потребна одбрана од обичните луѓе, на умот од не-умот, на онтолошки вредното од безначајното? И тоа на философ што суверено без страв ги шета планините, целосно сам, за разлика од обичните луѓе? Насловот упатува на Сократа. Имам […]

НА ИДНИТЕ ИЗБОРИ ЈАС ЌЕ ГЛАСАМ ПРОТИВ ДПМНЕ И ПРОТИВ БИЛО КОЈ НИВНИ КОАЛИЦИОНЕН ПАРТНЕР

Според гласилото на ДПМНЕ Република: “СДСМ ги изгуби членовите, симпатизерите и гласните поддржувачи за четири дена. По непромислените потези на лидерот на партијата, со очајниот избор за пораз со Ферид Мухиќ и Лилјана Поповска на пратеничките листи, вечерва Заев потпиша заеднички настап на изборите и со партијата на Драгиша Милетиќ и со партијата на Самка […]