РЕШЕНИЕТО И ЖАЛБАТА

Во прилог е решението со кое се прогласувам за виновна за сторен прекршок и мојата жалба до второстепената комисија.     Бр. УП 1.19.1.4-1528/16-2018   Преку: Комисијата за прекршоци Скопје 04, МВР   До: Државната комисија за одлучување во втор степен во областа на инспекцискиот надзор и прекршочната постапка при Владата на Република Северна Македонија […]

ЗА КРАТКОТО ПОМНЕЊЕ И НЕОДГОВОРНАТА ВЛАСТ

НЕ МОЖЕ ДА ИЗГРАДИМЕ ПРАВНА ДРЖАВА БЕЗ ОДГОВОРНОСТ. Мора да има одговорност за кажаното, за направеното, за ненаправеното, за пропуштеното, за себе, за оние кои се под наш надзор, за … Во оној лошиот социјализам е напишано едно прекрасно драмско дело со насов: Парадоксот на Диоген.  Драма за одговорноста, за настанувањето на неодговорното општетсво, за […]

АЈДЕ ДА СТАНЕМЕ ДРЖАВА, А НЕ ПЛЕМЕНСКИ СОЈУЗ

Моето излагање на конференцијата на ЦИВИЛ. Имаше големи очекувања дека после 11 години назадување, владеење кое покажуваше очигледни елементи на фашизам (колку и популистички да звучи терминот) ќе се случи променакоја ќе биде револуционерна, коренита, системска и сеопфатна, а не чепкање по површината на проблемот. Се покажа дека корените на проблемот се подлабоки отколку што […]

ХАЈД ПАРК

Мицкоски даде изјава за медиумите. И медиумите ја пренесоа. Некои повеќе, некои помалку. Што има во изјавата: Еден куп невистини (како на пример онаа дека “Македонија никогаш како што е сега не била по поделена, ниту по политички, ниту по партиски, ниту по национален, ниту по граѓанска основа. “. Или, онаа дека “Македонското општество во […]

ЗОШТО ЈАС НЕ МОЖАМ ДА БИДАМ ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ КАНДИДАТ?

Да нема забуни, тоа што јас инсистирам на тоа дека е време да имаме жена за претседател на државата, во никој случај не значи дека јас ќе се кандидирам за оваа функција, или дека сум соодветна за неа. Прво, не сум поврзана со ниту една политичка партија, или попрецизно кажано не сум и симпатична на […]