ВЕРОНАУКА (14) – НОВ ЗАВЕТ

По малку подолга пауза продолжувам (на големо разочарување на десничарот) со моето патешествие низ можниот наук на предметот веронаука кој што најверојатно ќе стане дел од редовното образование на нашите деца.

ВЕРОНАУКА (13) – НОВ ЗАВЕТ

13-тиот дел од мојата анализа ќе ја започнам со коментарот што стиховен калибар го остави на мојата претходна анализа: “Еве да речеме дека си во право и дека христијанството во себе содржи дискриминација но ајде да ги земеме Хришна или Буда на анализирање па да видиме и тамо дали има неккава агресија имајќи во предвид […]

ВЕРОНАУКА (12) – НОВ ЗАВЕТ

Евангелието според Матеј продолжува со навистина впечатлив број правила за однесувње. Некои се попознати и почесто спомнувани, како: моли ќе ти се даде, барај ќе најдеш, чукни и ќе ти се отвори,  се што сакате да ви го прават луѓето правете им и вие така. Некои не се толку познати, како: “Никој не става крпа […]

ВЕРОНАУКА (11) – НОВ ЗАВЕТ

Ова е мое видување на Новиот завет. Не претендирам на екслузивитет и не тврдам дека содржи некоја конечна и единствена вистина. Анализата се базира единствено врз текстот на Новиот завет и уште од сега изјавувам дека немам намера да читам други верски книги, житија, проповеди и сл. Сметам дека на тој начин можам да се […]

ВЕРОНАУКА (10) – НОВ ЗАВЕТ

Го прочитав Новиот Завет. Од почеток до крај. Многу внимателно. Од утре ќе започнам со негова анализа, маѓутоа, пред тоа сакам да истакнам неколку моменти. 1. Пред да ја исчитам вака внимателно Библијата (посебно Новиот завет) бев атеист. Сега станав уверен антитеист (тука морам да се согласам со тврдењето на ЉупчоБочваров дека децата мора да […]