СУДИИТЕ ЗА КОИ НЕ ВАЖИ ПРАВИЛОТО ДЕКА ЗАКОНОТ Е ЕДНАКОВ ЗА СИТЕ И СИТЕ СЕ ЕДНАКВИ ПРЕД ЗАКОНОТ НЕ СЕ СУДИИ ТУКУ КРИМИНАЛЦИ ОБЛЕЧЕНИ ВО СУДИСКА ОБЛЕКА

“Апелациониот суд ги објави одлуките за одбивање на мерките притвор за обвинетите во „Титаник“, меѓу кои за Никола Груевски, Миле Јанакиески, Гордана Јанкулоска, Мартин Протоѓер и Кирил Божиновски. Во образложението на одлуката за Груевски пишува дека со оглед на фактот што на обвинетиот му се одземени патната исправа и службениот пасош и мора секој петок […]

Што е глупо во изјавата на адвокатото Сашо Дуковски?

Дуковски: Замислете, министерка без пасош! Канчевска веќе одамна не е министерка. Во демократските општетсва граѓаните се еднакви пред законите и законите се еднакви за сите граѓани. Луѓето кои биле или се на високи функцци во државата имаат одредени привилегии кои подразбираат исто така и поголема одговорност за секоја нивна постапка/активност (со што се постигнува балансот […]

САМО ЦРТИЧКА

Немам намера да ги анализирам написите на Тања Каракамишева. Едноставно, животот е прекраток за човек да заглиби во морето од жабокречина која таа успева да ја продуцира катадневно. Меѓутоа, сакам да посочам еден пример на големо незнаење со кое што се соочуваме, пред се заради зачувување на нашиот здрав разум, а и заради потенцирање на […]

ПОДЕЛЕНА ОДГОВОРНОСТ

Според Никола Поповски постои поделена одговорност за она што се случуваше во Македонија во изминатите 11 години, за негативните извештаи на ЕУ и за назадувањето на државата. Не драги мој, не може да има поделена одговорност за периодот на самовластие, во кој од поимникот беше избришана партиципацијата на граѓаните, јавната расправа беше строго забранета, законите […]

Сите се еднакви пред законот и законот е еднаков за сите

За Груевски, одењето еднаш неделно во суд е политичка деградација Со оваа и ваква изјава всушност Груевски бара за него да не важат законите, тој да биде поинаку третиран од страна на судот отколку другите граѓани и да биде привелигиран на начин кој не е предвиден во Уставот и во законите. Политичарот кој бара ваков […]