ЗА ЦРКАВАТА, СПОМЕНИЦИТЕ, ПЛОШТАДОТ И СВЕТСКИТЕ МЕТРОПОЛИ

Црква на плоштад. Не убедуваат дека секоја метропола има. Така бил редот. И слики дури, од разни метрополи. И црквите на средина. Моќни. И споменици на војсководци. Некој од архитектите го употреби терминот ТУРБОФОЛК, во описот на она што се случува со архитектурата во Република Македонија во последните години. Мислам дека споредбата е многу соодветна. […]

РАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ГРИЗЕ

Поглаварот на МПЦ направи еден од смртните гревови: излажа. Отворено, без срам, во време на големите пости, во име на Господа и Исуса Христа. Тој изјави дека имало погром на црквата и на верниците во периодот до осамостојувањето на Република Македонија. Прогонот на православната црква во периодот на “комунизмот“ меѓу другото се состоеше во: 1. […]

ЦРКВА ПРОТИВ УСТАВЕН СУД

Во врска со одлуката на Уставниот суд за укинување на членот 26 од Законот за основно образование со којшто се воведува веронаука во формалното образование, Поглаварот на МПЦ повика на непочитување на одлуката на Уставниот суд и спротиставување на граѓаните на спроведувањето на оваа одлука. Со тоа се воспоставени две крајности во однос на одлуките […]

ЗА ЛАЖНИТЕ ПАТРИОТИ ЛАЖНИТЕ ВЕРНИЦИ

Најстрашно што може да и се случи на една држава е да ја штитат луѓе што не знаат. Манипулацијата, замената на тезите и подгревањето на стереотипите и предрасудите се многу лесни во услови на незнаење, неинформираност и дезинформираност. Го видов блогот под наслов За дијалектика и блогот Удрете по Македонија, удрете уште посилно! и многу […]

ЗАГРОЗУВАЊЕ НА СЛОБОДАТА НА ИЗБОР

Во 1990 година во завршниот документ донесен на состанокот на КЕБС во Копенхаген, во точката 5.4 се истакнува: “…јасната поделба меѓу државата и политичките партии; посебно политичките партии да не се идентификуваат со државата“. Европската комисија за демократија низ право (Венецијанска комисија) во 2002 година донесе документ насловен како: Кодекс на изборни добри практики. Во […]