ВЕРОНАУКА (11) – НОВ ЗАВЕТ

Ова е мое видување на Новиот завет. Не претендирам на екслузивитет и не тврдам дека содржи некоја конечна и единствена вистина. Анализата се базира единствено врз текстот на Новиот завет и уште од сега изјавувам дека немам намера да читам други верски книги, житија, проповеди и сл. Сметам дека на тој начин можам да се изложам на многу сериозна закана за мојот интелект (многу слична на онаа која што доаѓа од гледање на шпански серии или следење на директниот пренос од собраниските седници и состаноците на собраниските комисии) и без некоја сериозна потреба не би го прифатила ризикот на натамошно експонирање на влијанието на оваа и ваква литература. Continue reading “ВЕРОНАУКА (11) – НОВ ЗАВЕТ”

ВЕРОНАУКА (10) – НОВ ЗАВЕТ

Го прочитав Новиот Завет. Од почеток до крај. Многу внимателно.

Од утре ќе започнам со негова анализа, маѓутоа, пред тоа сакам да истакнам неколку моменти.

1. Пред да ја исчитам вака внимателно Библијата (посебно Новиот завет) бев атеист. Сега станав уверен антитеист (тука морам да се согласам со тврдењето на ЉупчоБочваров дека децата мора да добијат задача да ја прочитаат Библијата доколку сакаме потполно да ја искорениме религијата). Photobucket

2. После читањето на Новиот завет се зацврсти моето верување дека постоел човекот Исус Христос, и се зголеми мојата почит кон неговата памет, голем дел од идеите кои се обидел да ги пласира, неговиот реформаторски дух и ранокомунистичката идеологија која што ја промовирал.Photobucket

3. После читањето на Новиот Завет со сигурност можам да застанам во одбрана на тврдењето дека, после секој голем човек (паметен, со големи и визионерски идеи), следи булумента на тупави полтрони кои ништо не разбираат и кои успеваат во исклучително кратко време да ја разрушат и најубавата идеја и да ја претворат во бесмисол спротивен на нејзината сопствена суштина. Токму тоа се следбениците на Исус Христос и пишувачите на Евангелието. Continue reading “ВЕРОНАУКА (10) – НОВ ЗАВЕТ”

ПЛЕВЕЛ

Photobucket

Цела ливада. Густо, зелено, расцветано, до колена. Богато, бујно, примамливо. Толку полно со живот, ветувачко, пријатно на око. Те мами да зачекориш, да потрчаш, да набереш, да пробаш. Continue reading “ПЛЕВЕЛ”

ВЕРОНАУКА (9)

Гледам, многу ја запоставив својата задача – читање на Библијата според Најче. Тоа не значи дека престанав да ја читам (не, секоја вечер пред спиење читам барем неколку страни, со што сигурна сум не можат да се пофалат дури ни голем број извикани верници), меѓутоа сметав дека е добро да направам пауза во пишувањето.

На ред дојдоа псалмите, пословиците и проповедникот. Continue reading “ВЕРОНАУКА (9)”

ВЕРОНАУКА (8)

Дојдов до книгата на мудроста (во која се наоѓаат: Јов, псалмите, пословици, проповедник и песната над песните). Continue reading “ВЕРОНАУКА (8)”