ВЕРОНАУКА (5)

Четврта и петта мојсеева книга – броеви и второзаконие

По читањето на четвртата и петтата мојсеева книга, морам да повлечам дел од заклучоците до коишто стигнав во анализата на претходните три дела. Не е точно дека Библијата е непрактична и неупотреблива. Напротив. Во овие два дела таа повеќе личи на прирачник отколку на духовна книга (иако некои од нас секако можат да најдат духовност и во упатсво за употреба на миксер). Во овие два дела се содржани објаснувања за административните процедури кои треба да ги почитува населението во односите со својот творец (т.е. Бог), дадени се некои правни решенија со кои се регулираат односите меѓу луѓето и разработени се правила на војување (убивање, грабеж и палење). Сето тоа е прилично хаотично и со огромно почитување на принципот repetitio est mater studiorum па во книгата се повторуваат одново и одново исти работи (на различен начин кажани).  …

70 total views, no views today

ЈАС ГЛАСАМ ПРОТИВ

Прво ја прогласија верата за знаење,

Photobucket

Потоа донесоа едногласна одлука наместо училишта

Photobucket Photobucket Photobucket

Photobucket Photobucket Photobucket

да се градат цркви.

Сега и најотворено го прекршија Уставот и едногласно донесоа одлука на среде плоштадот да се изгради црква, за да можат тие во злато и срма да ни воспостават линк со Господа.

PhotobucketPhotobucketPhotobucket

Јас гласам против. Против трошењето на моите пари на цркви и  свештеници. Гласам за училишта и за Дарвин и за биологија и хемија и физика и информатика. Гласам за екологија и за иднината. Мислам дека е редно да се спротиставиме на повампирување на минатото и да не дозволиме утре да се изградат бесилки за неверниците и богохулниците и тие што знаат и тие што имаат два грама мозок во главите и тие поинаквите и тие на кои едноставно не им е гајле.

И гласам за луѓето кои се обидуваат да ги добијат сопствените пари дадени на оваа држава.

Photobucket Photobucket

И да се потсетиме на уште една мисла на Ајнштајн (кога веќе беше спомнат): дека “Светот не е опасно место за живеење заради луѓето кои прават зло, туку заради луѓето кои седат и дозволуваат тоа зло да се случи“.

45 total views, no views today

ВЕРОНАУКА (2)

Продолжението на моето верско образование доби многу интересна еротско-порнографска насока. Имено, наредните страни на Првата Мојсеева книга се исполнети со секс, проституција, инцест и подведување (покрај миењето нозе кое како ритуал го вовел Господ и кое има исклучително позитивни последици по хигиената на луѓето и ден денес). …

44 total views, 1 views today