ЗА ЕКСТЕРНОТО ОЦЕНУВАЊЕ

Не се согласувам со причината која беше дадена од страна на Уставниот суд, како причина заради којашто  екстерното оценување може да се смета за противуставно.  Не мислам дека учеството на Министерството за образование претставува упад во образовниот процес (посебно ако се има предвид поставеноста на ова министерство во нашиот систем, надлежностите коишто ги има и […]

ЗЛОСТОРСТВО (пренесено од мое Скопје мој град)

Поставувањето на предвидените 17 споменици на централниот плоштад на главниот град е злостор кон културното минато на овој народ и нашите претци. Затоа што, наместо да го зачуваме она што го изградиле нашите претци, наместо да го негуваме и развиваме, наместо да ја градиме спецификата на сопствената култура ние се обидуваме да си купиме некоја […]

ДИСКУСИЈА – СТРОГО ЗАБРАНЕТА

Со 44 гласови против, 1 воздржан и 15 гласови за, денес Собранието на Република Македонија го одби барањето на Постојаната анкетна комисија за човекови права на дневен ред да се стави донесување на Резолуција rezolucija за заштита на човековите права и основни слободи (а во врска со настаните од 28.03.2009). Значи, не е гласано против […]

ФРЧКОВСКИ, НОВИНАРИТЕ, СЛОБОДАТА НА ГОВОРОТ

Ограничувањето на слободата на давање и примање информации и ограничувањето на слободата на мислата и говорот, претставуваат многу отворен показател за опасна деформација во структуирањето на демократијата во Република Македонија. Овие ограничувања се рефлектираат врз целокупниот систем на одлучување, контрола и одговорност. Не може да се носат соодветни одлуки, да се критикува и да се […]