ДЕМОКРАТИЈАТА Е СЕРИОЗНА РАБОТА

ДУИ, БЕСА и Алијансата за Албанците усвоија денес заедничката платформа која ќе биде основа на партиите на Албанците во преговорите за формирање на нова влада. Според мене ова многу тешко може да се нарече  платформа за делување на сериозни политички партии кои имаат за цел градење на демократски односи и создавање услови за владеење на […]

ЗА ДВОЈАЗИЧНОСТА И ЗА ФЕДЕРАЛИЗАЦИЈАТА

Првиот ден по референдумското изгласување на раскинувањето на Велика Британија со Европската Унија, најбаран податок на интернет од страна на граѓаните на Велика Британија бил: што е ЕУ (https://www.washingtonpost.com/news/the-switch/wp/2016/06/24/the-british-are-frantically-googling-what-the-eu-is-hours-after-voting-to-leave-it/, http://www.telegraph.co.uk/technology/2016/06/27/were-brits-really-googling-what-is-the-eu-after-voting-to-leave/, http://fortune.com/2016/06/24/brexit-google-trends/, …). Ова само покажува колку е лесно да изманипулираш голем број луѓе, кои ќе изгласаат решение кое е директно спротивно на нивните интереси. Треба […]

П против П (партија против право)

Продолжуваат преговорите на партиските работни групи, се очекува договор Со надежи за договор, продолжуваат преговорите во Пржино Почнаa партиските преговори во Пржино Партиите почнаа нова рунда од преговорите за излез од кризата А јас пак гледам како Македонија за уште неколку чекори се оддалечува од стандардите на современата демократија и владеењето на правото. Најлошо е […]

МЕЃУНАРОДНИОТ ФАКТОР ПРЕТСТАВУВА НУЖЕН КАТАЛИЗАТОР. НА ИСТО НИВО КАКО И ВО ВРСКА СО КОНФЛИКТОТ ОД 2001 ГОДИНА

Европската комисија нема да праќа експерти за набљудување на процесирањето на случајот “Пуч“.Странците не се мешаат во внатрешни прашања на независни и самостојни држави.И многу е важно да се каже дека политичкиот дијалог треба да се одвива внатре, нагласувам внатре во парламентот.Брисел нема магична формула за решавање на македонската криза. Вака е во 2015 година. […]

ИЗМОТАВАЊЕ СО ДЕМОКРАТИЈАТА

Груевски: ВМРО-ДПМНЕ ја прифаќа фрлената ракавица – одиме на избори! Во овој контекст се поставува прашањето: зошто две политички партии кои веќе се на власт сакаат повторно да излезат на избори? Идејата на плурализмот е постоење на можност за организирање на луѓето околу различни идеи. Суштината на политичкиот плурализам е во постоењето на политички субјекти […]