Што е глупо во изјавата на адвокатото Сашо Дуковски?

Дуковски: Замислете, министерка без пасош! Канчевска веќе одамна не е министерка. Во демократските општетсва граѓаните се еднакви пред законите и законите се еднакви за сите граѓани. Луѓето кои биле или се на високи функцци во државата имаат одредени привилегии кои подразбираат исто така и поголема одговорност за секоја нивна постапка/активност (со што се постигнува балансот […]

ЦВЕЌЕТО ЗА 8 МАРТ НЕ НЕ ПРАВИ ПОЕДНАКВИ

8 Март е ден за празнување. Затоа што е ден кога дошло до таква кумулација на сознанието за нееднаквоста која кулминирала во јавно манифестирање на незадоволството. Ги празнуваме храброста и решителноста и сознанието дека е неопходна борба за освојување на забранетиот простор на моќта. Тоа не е ден на нежноста и љубовта и мајчинството или пак женственоста. […]

БОРБАТА ПРОДОЛЖУВА

See full statement below 8 March 2011 “Implement and enforce,” UN experts urge Governments to ensure women’s right to equality GENEVA – On the International Women’s Day centenary, the Special Rapporteur on violence against women, its causes and consequences, Rashida Manjoo, urged States to respect, protect and fulfill women’s right to non-discrimination and equality. “This […]

КАКО ВЛАСТА ГО УБИ ЗАКОНОТ ЗА ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА

Во прилог е даден текстот на законот кој што го изработи работна група составена од претставници на различни министерства, на невладините организации и Народниот правобранител. Свој удел во изработката дадоа и експерти од областа на дискриминацијата и ЕУ парвото (домашни и меѓународни). Со сино се обележени сите делови што се исфрлени од овој текст. Со […]