ПОЛИТИКА НАСПРОТИ ПРАВО

Американци, Европјани, Прибе, Хан, Бејли, Вајгл, … пораки, анализи, забелешки, препораки, … Често слушам: така рекоа странците, тоа го пишува кај Прибе, овие забелешки ни ги дадоа во Брисел, Хан ни порача, Американците бараат, …, и мора да постапиме така. Не сум сигурна дали станува збор за незнаење или пак за затскривање  зад овие флоскули, […]

МЕЃУНАРОДНИОТ ФАКТОР ПРЕТСТАВУВА НУЖЕН КАТАЛИЗАТОР. НА ИСТО НИВО КАКО И ВО ВРСКА СО КОНФЛИКТОТ ОД 2001 ГОДИНА

Европската комисија нема да праќа експерти за набљудување на процесирањето на случајот “Пуч“.Странците не се мешаат во внатрешни прашања на независни и самостојни држави.И многу е важно да се каже дека политичкиот дијалог треба да се одвива внатре, нагласувам внатре во парламентот.Брисел нема магична формула за решавање на македонската криза. Вака е во 2015 година. […]

ИЗМОТАВАЊЕ

Имам братучед кој од секогаш сум го чувствувала како постар брат. Како мали, кога ептен нешто ќе запнев да ми направи (а тој не сакаше да го направи тоа), правеше финта која ме вадеше од кожа. Имено, што и да направев (на пример ќе се насмеев или ќе се свртев на лево или десно, или…) […]

ГРЕШКА, ПОВТОРУВАЊЕ НА ИСТОРИЈАТА ИЛИ …?

Европската Унија повторно ни ја затвори вратата. И ја повтори грешката. Голема. Со негативни последици и за Македонија, меѓутоа и за Европската Унија која ја повторува историјата од која не следат научени лекции. Грешката беше направена уште во 1992 година кога во извештајот на Бадентер се појавија две држави од поранешната СФРЈ кои според комисијата формирана […]

ПОРАКА ОД БРИСЕЛ?

Ценетиот претставник на Европската Унија порача: да престанат протестите  во Македонија и да се остават македонските власти да го решат убиство на  петмината кај Смиљковското езеро. Зошто ваква порака? 1. Затоа што мислат дека актуелната власт е доволно способна да го разреши убиството на соодветен начин кој нема да значи нарушување на меѓуетничките односи? 2. […]