МОЈОТ ПРИГОВОР ВО ВРСКА СО ОДБИВАЊЕТО ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА ПРОЕКТ ОД СТРАНА НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ОБРАЗОВАНИЕ

ДО: ВЛАДАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА – МИНИСТЕРСТВО ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА Преку: Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања-Универзитет “Св. Кирил и Методиј“ Предмет: Приговор по решение Врска: Известување за резултатите по Конкурсот за распределба на средства за финансирање на научно-истражувачки проекти во 2010 година Бр. 13-3715/1 од 03.08.2010 П Р И Г О Ð’ О […]

БЕЗОБРАЗНА И БЕЗОБЗИРНА ГЛУПОСТ НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ОБРАЗОВАНИЕ НА ЧЕЛО СО МИНИСТЕРОТ ЛИЧНО

На објавениот конкурс на Министерството за образование за поддршка на научно-истражувачки проекти, од околу 400 поднесени проекти беа избрани 40. Министерството не достави информации за начинот на избор, за критериумите и за ранг листата. По барање на Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања по 1 месец од поднесеното барање ни беа дадени рецензиите од двајцата […]

ГЛУПОСТ НА КВАДРАТ

Кога е некој глуп глуп си е за себе, а кога е глупа цела една партија тогаш станува многу проблематично. Надалеку познатиот и признат по своите глупости Бичиклиски се прослави со уште еден бисер: ВМРО ДПМНЕ – Ставовите на Хелсиншки да се земат со резерва По повод Извештајот на Хелсиншкиот комитет за човекови права за […]

МАКЕДОНИЈА – НАЈГОЛЕМА ШЕГА ЗА ПРАВОТО

На националната ТВ А1 беше презентиран список на амбасадори кои ќе бидат ротирани во наредниот период. Појмот на ротација (без враќање во матичната земја) е сам по себе смешен, меѓутоа мене ми падна во очи нешто друго. Имено (според А1), амбасадорот Кире Илиоски е разрешен од должноста амабасадор при мисијата на Македонија во НАТО заради […]

СЕ НАОПАКУ

Се што може да се направи наопаку, обратно, со главата надоле а нозете угоре, се направи во мојата држава Македонија. Додека другите градат иднина, ние упорно го градиме минатото. Во литературата, во науката, во именувањето на просторот, во урбаните решенија. Европските градови се такмичат во конкуренцијата за најзелен град, најеколошки град, град за граѓаните, а ние… […]