ЗА ХАШКИТЕ СЛУЧАИ

Постојат многу политички објаснувања за случаите кои биле предадени на Хашкиот трибунал а сега се отстапени од негова страна на Република Македонија, меѓутоа, лично мислам дека за нив може да се разговара и да се анализираат, а не да се користат како правен основ за непостапување во врска со овие случаи. Од правен аспект треба […]

ЗОШТО СЕ СОГЛАСУВАМ СО ИЗЈАВАТА НА АДВОКАТОТ НА ЈОХАН ТАРЧУЛОВСКИ ДЕКА ХАШКИОТ ТРИБУНАЛ Е С(Т)РАМ ЗА СУДСТВОТО?

Прво, Јохан Тарчуловски не беше екстрадиран од Република Македонија туку беше киднапиран (за што Хелсиншкиот комитет објави посебно соопштение во дневните весници). Второ, На Јохан Тарчуловски никако не може да му се припише командна одговорност затоа што тој со никого не командувал. Трето, не може Љубе Бошковски да биде ослободен од одговорност како министер за […]