ПРЕцЕДАТЕЛИЈАДА (3)-Љубомир Фрчковски

Ако се имаат предвид основните функции на претседателот на државата (да ја претставува државата и да биде врховен командант на вооружените сили) изборот на Љубомир Фрчковски за кандидат за претседател на СДСМ претставува повеќе од чуден избор.

ПРЕцЕДАТЕЛИЈАДА (2)

Кои пораки ги добивме во предвечерието на претседателските избори? I Не е важно: 1. Кои се квалитетите на претседателскиот кандидат поврзани со функцијата Претседател на државата 2. Со каков тим зад себе ќе настапи кандидатот 3. Каква програма ќе понуди 4. Што мислат граѓаните II Важно е: 1. Да се најде кандидат кој најмалку ќе […]

ПРЕцЕДАТЕЛИЈАДА

Денес се појави колумна во која еден професор го изнесува своето мислење за својот колега професор (Франкфуртска vis-a-vis Демирхисарската школа) кој е спомнат како можен кандидат за Претседател на државата. Во стилот на авторот, ни помалку ни повеќе омаловажувачки од сите останати негови описи на сопствените колеги. Во моментов нема да се впуштам во тоа […]

ЦРТИЧКИ ОД ПОЛИТИЧКАТА СЦЕНА (1)

Во јануари 2008 година премиерот Груевски изјави дека нема намера да иницира предвремени избори. Потоа најголемата владеачка партија ВМРО ДПМНЕ се определи за вонредни избори, оценувајќи дека опозицијата намерно ја блокира работата на Собранието, а премиерот  му се обрати на Собранието со зборовите: “Поводот е фактот што огромен број од законите кои ги донесовме како […]