КОЈ ЛАЖЕ ТОЈ И КРАДЕ И ЗАВРШУВА ВО ЗАТВОР, А ВО МАКЕДОНИЈА СТАНУВА ПРАТЕНИК

Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ направија претстава (фарса) од донесувањето на Законот за спречување и заштита од дискриминација. Прво го одбија законот изработен од работното тело составено од претставници од министерствата, невладините, експерти и народниот правобранител. Потоа си изработија сопствена верзија (која нема врска со закон за спречување и заштита од дискриминација). Потоа ја пуштија таа верзија  во […]

ЗОШТО МИСЛАМ ДЕКА ОДЛУКАТА НА ВЛАДАТА ЗА БЕСПЛАТЕН ПРЕСТОЈ ВО БАЊА ЗА ПЕНЗИОНЕРИТЕ ПРЕТСТАВУВА ИЗИГРУВАЊЕ НА ПРАВОТО?

Според А1: 29.11.2009 15:52 Никола Груевски Гратис бања за пензионерите од Премиерот, 7-дневен аранжман ќе плаќа Владата на Груевски, за над 10 илјади пензионери. Одлуката на Премиерот ја гарантираше со присуството и министерот за финансии. Иако Ставрески вети дека в година ќе штеди, сепак го одврза ќесето и честеше 1,5 милион евра. Слични наслови се појавија […]

ОХРИДСКИ РАМКОВЕН ДОГОВОР – историја на една манипулација

2004 – Годишен извештај на Хелсиншкиот комитет б) Ретроградни процеси во функционирањето на демократска држава Општите демократски процеси во 2004 година се карактеризираат со натамошно поместување на моќта од легалните и легитимни структури на власта во врвовите на политичките партии. Продолжителното опстојување на политичкиот договор како извор на правото (во Република Македонија овој однос е […]

ДВА БИСЕРИ – ДВЕ РАЗЛИЧНИ ПАРТИИ – ДВА ДОКАЗА ДЕКА СЕ НАОЃАМЕ ВО ЗОНАТА НА СОМРАКОТ

БИСЕР БР. 1 Министерот за финансии Трајко Славески  испратил допис до основните и до средните училишта во Република Македонија во којшто препорачува (наредува?) да не се одржат полуматурските и матурски екскурзии заради тоа што се наоѓаме во период на рецесија. Што е погрешно во ова? 1. Министерот се меша во приватниот живот на граѓаните и […]

ЗА ЛАЖНИТЕ ПАТРИОТИ ЛАЖНИТЕ ВЕРНИЦИ

Најстрашно што може да и се случи на една држава е да ја штитат луѓе што не знаат. Манипулацијата, замената на тезите и подгревањето на стереотипите и предрасудите се многу лесни во услови на незнаење, неинформираност и дезинформираност. Го видов блогот под наслов За дијалектика и блогот Удрете по Македонија, удрете уште посилно! и многу […]