Спрегата меѓу власта и црквата никогаш не била добра ниту за граѓаните ниту за верата

Во текот на светиот чин (според православната религија) на посветување на темелите на новиот храм кој треба да се изгради во Скопје, пглаварот на МПЦ Стефан ги обвини оние кои биле на власт во времето на социјализмот за рушење на црквата “Св. Константин и Елена“. Во врска со тоа Стефан изјави: “Со амин на силните […]

ЛУСТРИРАНА ЦРКВА versus ПРАВНА ЛОГИКА

Според мое мислење, лустрацијата на свештените лица е спротивна на Уставот. Според членот 19 и Амандманот VII од Уставот, верските заедници и религиозните групи се одвоени од државата. Ова е член со кој се гарантира дека верските заедници нема да бидат дел од државната власт, државното одлучување и државното управување. Со овој член се гарантира […]

БОГОХУЛЕЊЕ

Македонската православна црква ставена во функција на партиските активности на ВМРО-ДПМНЕ стана дел од профанисувањето на религијата и дезавуирање на духовноста. Ретрокомунистичките кецароши на ВМРО кои се претставуваат како верници и почитувачи на словото Божје немаат појма за што станува збор во Библијата, што смеат а што не смеат да прават доколку навистина се верници. […]