ГРУЕВСКИ, НАТО И ЕДНА ГОЛЕМА НЕСПОСОБНОСТ

Последното интервју на Груевски поврзано со влезот на Македонија во НАТО предизвика многу полемики и толкувања.  Јас лично ја имам прифатено американската школа која е ориентирана кон резултатите, односно, успешноста на одреден проект, активност или работа, ја мери според постигнатите резултати, а не според посакуваното, можното, зацртаното, декларираното, извиканото. Во изборните кампањи Груевски настапи со […]

ПРЕСУДАТА ОД ХАГ Е ОРАДИЕ КОЕ МОЖЕ И ТРЕБА ДА ГО ИСКОРИСТИМЕ

САШКО ТОДОРОВСКИ, СПЕЦИЈАЛИСТ ЗА МЕЃУНАРОДНИ ОДНОСИ И РАЗВОЈ Македонија од Меѓународниот суд на правдата доби извонредна пресуда, категорчна, јасна и со јасни правни насоки. Прашање е дали можеме тие опции да ги искористиме до максимум. Една од опциите е да се побара автоматско реактивирање на поканата од самитот на НАТО во 2008 година во Букурешт, […]