14 ГОДИНИ ТАПКАЊЕ ВО МЕСТО/2 посветено на Владата на Република Македонија, заедно со сите амбасадори, сите директори на јавни претпријатија и секако сите нивни пулени во централната и локалната власт

од времето кога Миленко го кршеше законот а јас се обидував да ја градам државата Некои луѓе едноставно се родени да управуваат. Во многу рана возраст се пројавуваат како идни управници, функционери, дирекотри, градоначалници, парламентарци, министри и се понатаму. Не се издвојуваат со својата памет или некое посебно знаење. Не можете да ги препознаете по […]

ЈАВНА РАСПРАВА – ШТО БЕШЕ ТОА?

Законот за прекин на бременост сепак ќе оди на јавна расправа. Јавна расправа за Законот за распродажба на државната земјоделска земја.  Јавна расправа за Законот за медиуми. Јавна расправа до јавна расправа. Владата ги слуша граѓаните. Човек навистина помислува дека демократијата цвета во државичето Македонија. Садачите на палми и нашите кутри политичари кои се изложени на отворен потсмев од страна […]

ШТО Е ГЛУПО ВО ОГЛАСОТ НА МИНИСТЕРОТ ТОДОРОВ?

Излезе оглас, се насмеаа луѓето (во Македонија и пошироко) и најверојатно за три дена ќе го заборавиме. А не треба. Смешно е да се бараат луѓе со потврда од МЕНСА како дел од документација за одредена позиција во кабинетот на министерот за здравство. Проблематично е да се бараат луѓе кои завршиле на еден универзитет во […]

НОВ НАПАД НА КЕЦАРОШИТЕ НА ВМРО-ДПМНЕ

Човекот со многу ограничени интелектуални капацитети, големо незнаење но затоа со потполно отсуство на искуство, кој е именуван за министер за образование отворено и безкрупулозно лаже. Лаже дека спорот меѓу професорите и него е заради тоа што: професорите одбиле да имаат обврска да држат предавања, одбиле да имаат електронски систем на евиденција, како и да имаат […]

МИНИСТЕРОТ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ ТРЕБА ДА ДАДЕ ОСТАВКА ИЛИ ДА БИДЕ РАЗРЕШЕН

Функцијата министер подразбира права и обврски. Основна обврска на министерот (според член 13 од Законот за Влада) е “самостојно раководи со министерството за кое е избран, го следи и е одговорен за спроведувањето на законите и другите прописи“. Ова е прецизирано во одделните закони, меѓу кои е и Законот за основно образование. Во овој закон […]