А СЕ ЗАПОЧНА МНОГУ ПОРАНО – САМО КОМУ ДА МУ ОБЈАСНИШ ДЕКА АКО ЧУКНАЛЕ НА ЕДНА ВРАТА УТРЕ ЌЕ ЧУКНАТ И НА ТВОЈАТА

Се одржаа протести против пресудата за новинарот Кежаровски. Не се ни први ни последни, меѓутоа се еднакво неорганизирани, без поддршка од целата новинарска фела и без разбирање на јавноста што всушност се случува. А проблемот започна многу порано, во 2004-2005 година.  Меѓутоа никој не реагираше, а новинарите само пренесуваа информации, ставови и противставови и мислеа дека на […]

СООПШТЕНИЈА ЗА ЈАВНОСТА

Прво го видов соопштението за јавноста на Музејот на македонската борба…. во врска со протестите организирани од страна на новинарите, и се изнервирав. Не само од патетиката со која изобилува, не само од апсурдната порака да одат да протестираат пред празни згради, наместо пред местото каде што се очекува да биде целата актуелна владејачка структура, туку […]

КАНАЛ 5, АМА И А1 ПОВТОРНО СЕ ПОСРАМОТИЈА

Во денешните вести новинарите од Канал 5 и од А1 ни соопштија: Македонските научници не објавуваат трудови во меѓународни списанија . Навистина не знам по кои критериуми мислат дека е ова соодветно пренесена информација. Дали погледнале на интернет страната како гласи и до кога важи конкурсот? Дали прашале зошто баш сега министерот ја дава оваа информација? […]

ВО КАЛТА НА НЕЗНАЕЊЕТО

Според реакциите на новинарите и на некои интелектуалци се стекнува  впечаток дека политичката определба и политичкиот ангажман претставуваат најсрамно нешто што може да му се случи на еден интелектуалец (примерот на новинарката Катерина Нешкова и написот: Свират како што шефот им диригира објавен во бројЈ 179 од неделникот Форум). Според овие анализи и изјави само […]