НЕЗНАЕЊЕ, ГЛУПОСТ, НАСИЛСТВО, БАНДИ И ЛУЃЕ КОИ СЕ НА ВЛАСТ

На официјалната страна на МВР е поставен спот од лишувањето од слобода на Љубе Бошковски. Со поставувањето на овој спот и активностите прикажани на него се прекршени повеќе членови од Законот за внатрешни работи, од Законот за полиција и од Кривичниот законик заради кои мора да бидат повикани на одговорност: сите инволвирани во лишувањето од […]

ПРАШАЊА КОИ ТРЕБА ДА ГИ ПОСТАВАТ НОВИНАРИТЕ, А ЗА АДВОКАТИТЕ И ДА НЕ ЗБОРУВАМЕ

Според Законот за кривична постапка, судијата треба по службена должност да ја испита законитоста на постапувањето на полицијата во случај кога пред него бидат изведени луѓе кои претходно биле повикани/приведени/задржани – лишени од слобода. За утврдената законитост се донесува решение. Дали судијата во случајот на осомничените/обвинетите од случајот “Рамковски“ ја испитал законитоста на постапувањето на […]

ПОЛИЦИЈА ИЛИ БАНДА?

Во моментов портпаролот на МВР Котевски, ни соопшти дека луѓето кои се приведени во полиција (Велија Рамковски, Анета Кочишка и десетина други) вечерва во 23 часот, воопшто не се осомничени, туку се приведени на службен разговор. Бидејки Котевски исто така ни соопшти дека секој треба да го почитува законот се надевам дека МВР ќе поче […]

ЗА ЗЛОУПОТРЕБАТА НА ПОЛИЦИЈАТА, или, НЕПРАВОТО МОЖЕ ДА СТАНЕ ЗАКОН, НО ТОА НЕМА ДА ГО НАПРАВИ НИ ТРОШКА ПОВЕЌЕ ПРАВО

Кога еднаш нема соодветно да се изреагира на прекршувањето на правото, прекршиотелот добива сигнал дека тоа може да го прави и понатаму и уште повеќе и уште пошироко. Прво беше А1 ТВ и фирмите на улицата Перо Наков и полицијата на која не и беше место таму. Сега се фирмите во општинската зграда во Охрид […]

МВР НИЗ СИТЕЛ

Во врска со веста дадена на тв Сител, Новинарот Иван Кузмановски треба веднаш да биде повикан од страна на Секторот за внатрешна контрола со цел давање информации за тоа каде ги добил податоците во врска со полициските досиеа на членовите на семејството Илиевски. Согласно Законот за полиција (чл. 10, 71, 72, 73, 75, 77) и […]